Elemző sarok

Elemző sarok

Zseniből botrányhős

2019. július 23. - MA19

2013 július elsején az FC Barcelona bejelentette, hogy a Santos együttesétől 88 millió euróért cserébe szerződtette a brazilok legnagyobb és legígéretesebb feltörekvő tehetségét. Ez a feltörekvő tehetség nem más, mint Neymar Jr. Ney akkor még mindösszesen 21 esztendős volt, de minden egyes európai topcsapat noteszében szerepelt a neve, végül pedig a katalánok szerezték meg. A brazilok nagyon bíztak abban, hogy ő lesz a következő zseni, szupersztár és csillag, aki majd sikerre vezeti a válogatottat. Katalóniában is abban bíztak, hogy ezzel az üzlettel belenyúltak a tutiba. A 2013/14-es szezonban Tata Martino irányításával a Barcelona trófea nélkül maradt. Ennek ellenére Ney első barcelonai szezonja nem mondható katasztrófának, hiszen a játék egész jól ment neki, Messivel pedig a pályán és azon kívül is kiválóan megértették egymást. 14 gólt szerzett 39 mérkőzésen.

ney3.jpgBemutatás a Camp Nou stadionban.

2014 nyarán a Barcelona a támadósorba megszerezte az uruguayi Luis Suárezt. Ezzel - bár akkor ezt még csak sejtettük - összeállt egy félelmetes dél-amerikai támadótrió, az MSN. Ontották a gólokat, egyik sem nyomta el a másikat, engedtek egymásnak teret és lehetőséget. A 2014/15-ös szezonban a Barcelona története során másodszor triplázott, azaz megnyerte a hazai bajnokságot, a kupát és a Bajnokok Ligáját. Neymart pontosan annyira szerették és tisztelték a szurkolók, mint Messit, joggal, teszem hozzá. Minden Barca szimpatizáns imádta a cseleit, a brazilos trükkjeit, góljait, gólpasszait. Azt mondták: Messi ÉS Neymar, nem pedig Messi meg Neymar. Egy polcra helyezték őket. A következő idényben a Barca nem tudta megvédeni a címét a BL-ben, de a hazai duplát bezsebelte, Neymar pedig továbbra is a szurkolók nagy kedvence volt. A következő fordulópont a 2016/17-es szezon volt. A megállíthatatlannak hitt MSN trió már nem volt annyira hatékony és ezért az eredmények sem jöttek úgy, mint korábban. De ami a legfontosabb: Neymar és Messi viszonya egyértelműen megromlott, mind a pályán mind pedig azon kívül. Ezen kívül pedig Ney nagyon gyakran túl sokáig és feleslegesen cselezett, dédelgette a labdát, ahelyett, hogy passzolt volna. Ő akart lenni az egyedüli vezér, aki a hátán viszi a csapatot. 2017 nyarának közepén felröppentek olyan híresztelések, melyek szerint a PSG érdeklődik a brazilok szupersztárja iránt és hatalmas pénzösszegért cserébe is hajlandó lenne szerződtetni. A csapattársak minden áron a maradását szerették volna, a legvégsőkig próbálták meggyőzni. Hiába. Neymar megkérte a faterját, hogy intézze el a szerződést a PSG-hez, amit meg is tett. 2017 augusztus 3-án a sokak által lehetetlennek vélt deal megköttetett.

ney4.jpgUtolsó és egyik legnagyszerűbb meccse Barca mezben...

Barcelona drukkerként egyáltalán nem az a problémám, hogy elment. Rengeteg más nagy játékos elhagyta a klubot( Fabregas, Sánchez, Pedro, David Villa, Dani Alves stb. )és elengedték őket, mert ennek a klubnak vannak elvei, ez nem egy börtön. Az a problémám, hogy ezt velük ellentétben nem emberi módon tette meg. Az Alavés elleni kupadöntőt követően közölte a vezetőséggel, hogy Coutinhot, Paulinhot, Lucas Limát és Guedest( Santos, jobbhátvéd) hozzátok el, mert akkor minden fasza lesz. Mind a 4 játékos hivatalosan megerősítette a Barcelona megkeresését. Irreálisan magas fizetésemelést kért,( 25 millió euró/év, ami plusz 10 millió eurót jelentett volna évente)mellyel azt kérte a vezérkartól, hogy a  átigazolásokra szánt teljes összeget rá költsék. És ha ez még nem lenne lég, a faterja addig húzta az átigazolást, hogy a szerződésben lévő hűségbónuszt( 26 millió euró, ami akkor  lép életbe, ha 2017. 07.31-ig a klubnál marad)a fiának legyen lehetősége levenni. Ennek tetejébe feljelentette a klubot, azért mert ezt a bizonyos hűségbónuszt nem adták meg neki. Ezzel az egész kálváriával elárulta a klubot, a szurkolókat és a volt csapattársakat. Természetesen ki kellett találni valamilyen fedősztorit. Úgy adta el, hogy ő, a szegény kicsi kis Neymar, az arrogáns, csúnya Messi árnyéka elől menekül. Ez totális hazugság. Messi büntetőket és szabadrúgásokat adott át,( egyet-egyet a PSG elleni fordítás alkalmával is )teljesen engedte, hogy kibontakozzon. Sőt, ennél sokkal többet tett érte. Felkarolta pályafutása elején. Tanított, tanácsokat adott, irányt mutatott, a lelki társa volt. Az a nagy igazság, hogy Messi nélkül közel sem tartott volna ott, ahol. Ehhez képest őt jelöli meg távozásának okaként. Érdekes módon ezt a "Messi árnyéka" kifejezést nem hallottam mástól. Csak tőle.

ney5.jpg

Ami pedig az elmúlt 2 évben történt, már csak hab a tortán. Elment ahhoz a csapathoz, amelyet korábban minden szarnak elhordott. Elment a világ ötödik legerősebb bajnokságába, szakmailag sokkal kisebb kihívás. Azt gondolta, nem baj, itt majd ő lesz a sztár és mindenki majd őt fogja csodálni és minden az ő kénye-kedve szerint fog történni. Itt nem kell senkinek az árnyékában futballozni. Tévedett. Amióta eljött Barcelonából folyamatosan dicséri a várost, a régi csapatát, a régi csapattársakat és hogy neki mennyire hiányzik ez az egész Messivel az élen, ami a jelenlegi kenyéradójával és csapattársaival szemben hatalmas árulás. Ha a képmutatás óceánjában Mourinho egy kis bohóchal, akkor ő a világ legnagyobb bálnája. Folyamatosan fetreng, színészkedik( ő meg kikéri magának, áááá én nem, ellenem szabálytalankodtak a VB-n mindig )szurkolókat ütöget, Cavani - aki a saját csapattársa ugyebár - ellen pedig ámokfutást végez. Imádtam a játékát. A klasszisa, a teljesítmény, amit a Barcelona színeiben nyújtott, megkérdőjelezhetetlen. Hatalmas szerepet vállalt 9 trófea megnyerésében és a triplában. Igazi brazil volt, a szorgalmas, elkötelezett fajtából. Ezért rettent el még ma is az, amit az apjával karöltve végrehajtott 2 évvel ezelőtt. Ezzel a döntéssel saját maga tette tönkre a karrierjét. Innen már nincs visszaút. Amikor hosszú évekkel később visszagondolok rá, ez fog elsőre beugrani. Az én szememben már csak egy primadonna, semmi több. Egy olyan primadonna, aki nem becsülte meg azt, amit kapott a klubtól, a szurkolóktól és a csapattársaktól. Amiért egészen kicsi korától kezdve dolgozott és amit gránátvörös-kékben elért, azt ezzel a fatális hibával lerombolta. Fényes és sikeres jövő helyett, a botrányok, sérülések, fetrengések és nulla teljesítmény. A siker elvette az eszét. Felül akart kerekedni mindenkin. Túl sokat akart. Nem fogadta el, hogy más is középpontban van. Nem elégedett meg azzal, hogy Messivel együtt emlegetik, többet akart, de sokkal kevesebb ért el helyette. Azt hitte, hogy ő a világ közepe. Az már tényleg rendkívül kiábrándító, hogy ez a kálvária és ámokfutás után visszatérne álmai csapatához. Rájött, hogy hibázott. Érzi, hogy az elmúlt 2 évben sokszor túllőtt a célon. Most már menekülne, lehetőleg korábbi sikerei helyszínére.

A teljesítmény korlátolt, de a siker korlátlan.
Zárásként: Barcelona drukkerként csak azt kértem akkor is és most is, hogy SOHA TÖBBÉ ne vedd fel újra a Barcelona mezét. Ha egyszer megindulsz a lejtőn, nincs visszaút. Ki látott már süllyedő hajót a víz felszínére visszatérni?

Kommentben várom a véleményeket!

A bejegyzés trackback címe:

https://elemzosarok.blog.hu/api/trackback/id/tr6514976642

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Fuxos (ex bömis) · http://fuxianizmus.blog.hu 2019.07.23. 20:09:38

Akár korszakos játékos is lehetett volna..... a jellem ës az alázat hiányzik belőle.

MA19 2019.07.23. 21:00:41

@Fuxos (ex bömis): Teljes mértékben egyetértek!

Raven1975 2019.07.24. 15:09:45

Nagy képernyős táncolótalpú "bulikirály" vesszőparipa. Csak a Barça.
süti beállítások módosítása