Elemző sarok

Elemző sarok

Ernesto Valverde: A soha viszont nem látásra!

2020. január 18. - MA19

A hét elején hivatalossá vált: A Barcelona vezérkara nem Valverde-vel képzelte el a folytatást, ezért útilaput kötöttek a baszk edző lábára. Helyét Quique Setién veszi át, aki eddig sikeres edzői pályafutást tudhat maga mögött, de még nagy csapatot sosem irányított. Múlt és jövőkép.

Ernesto Valverde menesztése egyértelműen helyes döntés: A csapat játékának - már, ha vált korábban egyáltalán - minden eleme teljesen szétesett, a hiányosságok ebben a szezonban jöttek elő a legnagyobb mértékben, illetve Valverde is belefáradt, belefásult. A baszk mester képtelen volt megoldani a Barca évek óta fennálló problémáit.
Neymar távozásának és Suárez hányattatásainak eredményeként a gárda teljes mértékben Messi függővé vált. Az argentin zseni jelenléte a pályán a problémák többségét ellensúlyozta, de természetesen nem oldotta meg azokat. Valverde irányítása alatt a gránátvörös-kékek sokszor - különösképpen a nagy meccseken - ötlettelenül, céltalanul, felkészületlenül, lassan, kiszámíthatóan, koncepció és elképzelés nélkül léptek pályára. A baszk tréner sosem húzott váratlant, meglepőt. Meccs közben is sokszor rosszul nyúlt bele a meccsbe, vagy amikor lépnie kellett volna, akkor nem tette meg.
A támadójátékot egyedül Messi jelentette. Felállt védelmek ellen intenzitás, direkt stílus, gyorsaság, dinamika hiányában számtalan alkalommal szenvedtek a katalánok. Támadósémák ennek kiküszöbölésére? Nem, Ernesto inkább a partvonal mellett görög filozófusok módjára guggolt. A magas letámadással szintén sokszor meggyűlt a baja a Barcelona-nak. Egy olyan csapatról van szó, amelyben a középpályán olyan technikás és labdaügyes játékosok játszanak, mint Rakitic, Arthur, de Jong, vagy Sergio Busquests. De hiába bánnak kiválóan a labdával, labdakihozatali sémák nélkül sokat veszítenek a hatékonyságukból. A labdavesztés utáni visszatámadás arról szólt, hogy Suárez úgy kergette a labdát egyedül, mint rendőr a tolvajt, teljesen hasztalanul. 2,5 szezon alatt nem szólt az uruguayi centernek, hogy ezt nem kellene erőltetni?

ev1.jpg

Továbbá, a Barcelona a Valverde-érában sokszor elkényelmesedett előny birtokában. A játékosok túl sok szabadnapot kaptak, ennek következtében fizikálisan nincsenek a kellő szinten. Erre a legjobb példa a Roma elleni megalázó kiesés: Az olaszok vért ittak a meccs előtt, erőn felül teljesítettek, Eusebio di Francesco taktikailag olyan szinten megalázta baszk kollégáját, hogy erről a meccsről még az öregek otthonában is rémálmai lesznek. A katalánok nem vették komolyan ellenfelüket, 3 gólos előnyük birtokában úgy érezték, leengedhetnek, hátradőlhetnek, úgyis meglesz a tovább jutás. Tévedtek.

Ezen túlmenően rosszul menedzselte a keretet. Vidal kikerülése a kezdőből az idei szezonra számomra érthetetlen és megmagyarázhatatlan. A chilei tavaly tavasszal kiérdemelte azt, hogy stabil kezdőnek számítson. Valakinek ütköznie, melóznia, labdát szereznie, rombolnia kell, erre pedig egyedül Vidal alkalmas a jelenlegi keretből. Ráadásul hatalmas odaadással, lelkesedéssel, jó értelemben vett agresszivitással futballozik. A kezdőbe kerülésért sosem volt igazán nagy verseny, ennek következtében Busquests és Rakitic hamarabb elkezdett kiöregedni, mindkét középpályás elkényelmesedett, mert nem kellett magas szinten teljesíteni az állandó kezdőtagsághoz. Valverde hogyan gondolta azt, hogy kettő, harminc év feletti középpályással végigjátszat egy egész szezont? A Liverpool meg a Roma köszönte szépen... Sergi Roberto jobb oldali védőként alkalmazása a hab a tortán.
Ousmane Dembélé és Philippe Coutinho. Egyik labdarúgóval sem tudott mit kezdeni. Nagyon minimális szinten sem tudta beépíteni őket.
Valverde ugyan nyert 2 bajnokságot, 1 hazai kupát és 1 hazai szuperkupát, azonban regnálása az én szememben totális kudarc.

Miért? Azért mert a csapatának nem volt stílusa, karaktere, jelleme, identitása. Nem rendelkezett tervekkel, ötletekkel, átfogó koncepcióval és jövőképpel. A játékosok inkább leépültek, mintsem beépültek volna, esetleg egy magasabb szintre jutottak volna.

 

ev.jpg

Pontosan ki az a Quique Setién és mire lehet számítani tőle?
Korábban számos alsóbb osztályú spanyol együttesnél dolgozott, a Betist, illetve a Las Palmast vezette az első osztályban. Egy dolgot megígérek a Barca szimpatizánsainak: Ismét érdemes lesz leülni a TV elé Barca meccsek alkalmával. Setién identitást, karaktert, jellemet, stílust fog adni a csapatnak. Rendelkezik egy határozott elképzeléssel, vízióval a futballról: Egész pályás letámadás, labdabirtokláson és dinamikán alapuló támadójáték. Támadásban össze sem lehet majd hasonlítani Valverde együttesével. Az már sokkal inkább kérdőjeles, hogy a romokban heverő védekezést ráncba tudja-e szedni. Először lép be sztárokkal teli öltözőbe, először lesz rajta nagy nyomás és igazi eredménykényszer.

Ti jöttök!

A bejegyzés trackback címe:

https://elemzosarok.blog.hu/api/trackback/id/tr2415414868

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Fuxos (ex bömis) · http://fuxianizmus.blog.hu 2020.01.18. 18:43:13

Kíváncsi vagyok, hogy oldja meg Suarez hiányát. Érdekes lesz a holnapi meccs. Milyen felállást vársz? Marad 3-3-4 vagy 2-5-3 lesz?
süti beállítások módosítása