Elemző sarok

Elemző sarok

2020 eddigi nyári transzferei

2020. július 08. - MA19

LEROY SANÉ ( MANCHESTER CITY→BAYERN MÜNCHEN, 49 MILLIÓ EURÓ )

A bajorok már tavaly nyáron szerették volna megszerezni a német szélsőt, akkor azonban egy súlyos sérülés okán meghiúsult a deal. Sané egy nagyon direkt, robbanékony, dinamikus, szélvészgyors játékos, aki kiváló cselezőkészsége miatt nagyon jó a párharcokban. Éppen ezen erényei miatt alapvetően illeni fog a Bayern München stílusába. Azonban, egy kicsit az ördög ügyvédje leszek: A 23 éves játékos vonalszélső, azaz az oldalovonal mellett ő adja meg a támadások szélességét. A Bayernben jelenleg a bal oldalon a gyorsvonat módjára felfutó balhátvéd, Davies tölti be ezt a szerepet, ezért a balszélső rengeteget mozog befelé és sokkal inkább a bal oldali félterületben helyezkedik. Amennyiben Sané és Davies is a vonal mellett fog játszani, nem fogják kioltani egy kicsit egymást? Sané tudni fogja a befelé mozgó szélső szerepkörét hozni adott esetben, ami eddig sem Manchesterben sem a válogatottban nem volt ínyére? Továbbá az is nagy kérdés, hogy a hosszú, súlyos sérülése után fogja-e tudni a legjobbját hozni. Comanhoz és Gnabry-hoz képest egyértelműen szintlépés, mindkét játékos felkötheti a gatyaszárat. Sané részéről abszolút érthető a váltás, Münchenben vélhetően alapembernek fog számítani. A Man City kerete még mindig tele van klasszis szélsőkkel, nagy valószínűség szerint nem fogják megérezni Sané hiányát.

ACHRAF HAKIMI ( REAL MADRID→INTERNAZIONALE, 40 MILLIÓ EURÓ )

A Real Madrid saját nevelésű játékosa két Dortmundban töltött szezon ( kölcsönben szerepelt ) után az Inter együtteséhez szerződött. A német csapatban kiváló teljesítménnyel vétette észre magát. Az idei szezon utolsó szakaszára a Borussia 3/5 védős rendszerre állt át, ezért felfutó szárnyvédőként hatékonyan segítette a támadásokat és szélességet adott a csapatnak. Ebben a bajnoki idényben 5 gólt szerzett és kiosztott 10 gólpasszt is. Továbbá, 85%-os pontossággal passzolt, 2,2 sikeres cselt mutatott be meccsenként ( 61% ). Az olaszok részéről egy nagyon okos húzás, Hakimi tökéletesen illeni fog Conte taktikájába és szükségük is van egy minőségi jobb oldali szárnyvédőre. A Real Madrid kicsit érthetetlen módon engedte el a marokkói futballista kezét, hiszen Carvajal már 28 éves, szóval 3-4 év múlva pótolni kell, amire Hakimi tökéletes opciót nyújthatott volna. A blancók döntése mellett az szól, hogy Hakimi védekezésbeli hiányosságai egy 4 védős rendszerben sokkal inkább kijönnek. Illetve, Hakimi valóban szélvészgyors, technikás is, de hiányzik belőle némi játékintelligencia, ezért egy másik hasonló sebességű védő ellen veszít a hatékonyságából ( lásd: újraindtás utáni Dortmund-Bayern bajnoki ). A játékos részéről érthető és logikus döntés, ugyanis az Conte-féle Inter projekt ígéretes, biztosan alapembernek fog számítani.

2020ig11.jpg

TIMO WERNER ( RB LEIPZIG→CHELSEA, 47 MILLIÓ EURÓ )

Sokáig nagyon úgy tűnt, hogy Liverpoolban fog kikötni, végül a Chelsea igazolta le. A Chelsea és a Lipcse játékstílusa nagyon hasonló: Erőteljes letámadás már az ellenfél térfelén, labdabirtoklás, kapura törő foci, de adott esetben a kontrajátéktól sem riadnak vissza. Ennek következtében a beilleszkedés és az átállás vélhetően a szokásosnál gyorsabban fog menni, illetve Werner abszolút passzolni fog a Kékek játékába. A 24 éves támadó a letámadásban kiválóan alkalmazható, egészen gyors, jól cselez, olvassa a játékot, gólokban és gólpasszokban egyaránt bővelkedik, az összjátékból pedig hatékonyan veszi ki a részét. A támadósor bármelyik szélén, vagy akár középen is képes játszani, ezért a támadótrió összeállítását illetően több variációs lehetőség áll majd Lampard rendelkezésére. Kulcskérdés, hogy elsősorban hol számít rá az angol vezetőedző, mindenesetre Abraham, Pulisic és Hudson-Odoi mellett neki is ki kell érdemelnie a játéklehetőséget. A fentebb említett okok miatt a Chelsea oldaláról kiváló deal, ahogyan Werner részéről is, mert egy ígéretes, sikeres jövőképpel kecsegtető projekthez csatlakozott.

ARTHUR-PJANIC "CSEREÜZLET"

Arthur 72+10 millió euró ellenében kerül a Zebrák kötelékébe, Pjanic pedig 60+5 millió euróért cserébe a Barcelona színeiben folytatja pályafutását. A katalánok részéről kizárólag gazdasági indokkal magyarázható ez a lépés: Azért, hogy az FFP ( Finanical Fair Play ) szabályainak megfeleljenek, legalább 70 millió euró értékű bevételre volt szükség június 30-ig. Ráadásul, az Arthurért kapott pénzt az idei szezonra könyvelték el, a Pjanic megszerzéséért feláldozott összeget azonban már a következő szezonra, szóval egy ilyen vetülete is van a történéseknek. Pjanic egy nagyon jó kvalitású, tapasztalt játékos, a stílusa is passzolni fog a Barca focijába, csakhogy 30 esztendős és már így is nagyon magas a keret átlagéletkora. Lehet benne még 2-3 jó szezon, de több nem nagyon. Az utolsó nagy lehetősége előtt áll. Alapvetően mélységi irányító, de valószínűleg 8-ast fog játszani ( amire szintén képes, csak nem biztos, hogy ugyanolyan színvonalon ), amíg Busquests a keret tagja ( ráadásul de Jong igazi posztja is a 6-os poszt ). Az olaszok oldaláról már sokkal inkább jó lépés volt Arthur megszerzése. A brazil játékos nyomás alatt sem veszti el a labdát, képes biztosítani a labdajáratás folytonosságát. A Barcelona szurkolói jogosan hiányolták tőle a kulcspasszokat, a vonalakat áttörő passszokat, zömében csak biztos hátra-és oldalpasszok fűzödtek a nevéhez. Elég hektikusan teljesített, hol jobban, hol gyengébben futballozott. Ennek ellenére óriási hiba volt elengedni, mert 2 év alatt kiderült, hogy komoly potenciállal bír, sem Setién, sem pedig Ernesto Valverde nem sajtolta ki a maximumot belőle. Amennyiben nem érkezik a Juventushoz Jorginho és Sarri marad a  kispadon, simán el tudom képzelni 6-os poszton, mert azt, amit Sarri elvár egy mélységi irányítótól, abszolút tudná hozni.

A bejegyzés trackback címe:

https://elemzosarok.blog.hu/api/trackback/id/tr315988540

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Fuxos (ex bömis) · http://fuxianizmus.blog.hu 2020.07.08. 21:53:29

A Barcánál milyen igazolások várhatóak még a nyáron?
süti beállítások módosítása