Elemző sarok

Elemző sarok

FC Barcelona 2019/20 - A dinamikus támadó futball és a BL-győzelem ideje

2019. augusztus 13. - MA19

A szombat esti, Napoli elleni 2. felkészülési meccsel lezárult az idei felkészülési időszak a Barcelona számára. Pénteken 21 órától( élőben a Spíler 2 csatornáján )a Bilbao otthonában megkezdődik a tétmeccsek sorozata. Mit lehet tudni az új igazolásokról? Hogyan lesz a pályán egyszerre Messi, Suárez és Griezmann?
Szezon előtti várakozások.

KAPUSPOSZT - GOND, EGY SZÁL SE!

Cilessen megunta a második számú kapus szerepét, az idei szezontól már a Valencia csapatában keresi meg a kenyerét. Már az is nagy szó, hogy ennyi ideig itt játszott, teljes mértékben megértem a távozását. Rendszeres játéklehetőséget szeretne, amit új együttesében vélhetően meg fog kapni. Amikor a Barca színeiben lépett pályára, mindig megugrotta a lécet. A helyére egy csereüzlet keretein belül érkezett a brazil Murara Neto.
A 30 esztendős hálóőr az Atlético Paranaense nevelése, Európában a Fiorentina, a Juventus és a Valencia gárdájában játszott. A Barca vezérkara nagyon okosan, gyorsan és egyszerűen oldotta meg Cilessen pótlását, hiszen nem kellett keresgélni, illetve Neto azonos szinten van, mint holland elődje. Neto a Napoli elleni 1. meccsen pazarul védett, 3-4 nagy bravúrt is bemutatott. Egy minőségi és rutinos kapus, így ha ter Stegen-nek közbejönne egy kisebb sérülés, akkor sem kell aggódni a Barca háza táján. Friss hír: Neto bal kezének sajkacsontját kellett megoperálni, 6-8 hetet kényszerül kihagyni.
Marc-André ter Stegen 2014 nyarán érkezett a Borussia Mönchengladbach együttesétől. Első 2 szezonjában csak a BL-ben és a kupában védett, a bajnoki találkozókon Claudio Bravo nevével kezdődött a katalánok kezdőcsapata. Miután a chilei hálóőr átcuccolt Manchesterbe, a német lett az első számú kapus. Első 3 évéből nagy bravúrok mellett hatalmas potyagólok is fűződnek a nevéhez, az utóbbi 2 idényben viszont hibátlan teljesítményt nyújtott: Egyik nagyobb bravúrt mutatta be a másik után, számos frenetikus védéssel is büszkélkedhet, a lábbal való játékban is fejlődött, és mindösszesen egyetlen egy baki csúszott be. A védelem teljesítményétől függetlenül nem igazán szeret korán kinyitni, bizonyos esetekben pedig Király Gábor módra zárva tart. Jelenleg a világ 5 legjobb kapusa között egyértelműen ott szerepel, ha így folytatja és marad, akkor még 8-10 évig ezen a téren nem lesz problémája a katalán egyesületnek. Eddig 115 alkalommal öltötte magára a Barcelona szerelését. Tiszta sor: ter Stegen az úr a háznál, Neto pedig néha lehetőséget fog kapni. Minden bizonnyal Valverde nem a csapat kapusai miatt fogja vakarni a fejét.

ts.jpg

VÉDELEM - LENGLET VAGY UMTITI, UMTITI VAGY LENGLET

A védelem bal oldalára Sevilla zöld-fehér részéből érkezett erősítés Junior Firpo személyében. A dominikai születésű játékos igazi csiszolatlan gyémánt, tökéletes választás Alba tehermentesítésére. Magas, nagy teherbírású, fegyelmezett, rendre időben visszazár, nyomás alatt is labdabiztos, pontosan passzol, felfutásaival képes megadni a támadások szélességét és védő skillek-ben sem szenved hiányt. Nagyon nagy potenciált látok benne, a kérdés az, hogy kap-e elég játékpercet a folyamatos fejlődéshez. Habár ha abból indulok ki, hogy Valverde valamilyen rejtélyes oknál fogva, khm, irtózik, iszonyodik még a gondolattól is, hogy egy fiatal, tehetséges labdarúgó, aki megérdemelné, lehetőséget kapjon. Malcolm, just sayin'. Ja, amúgy a Napoli ellen egész biztató és reménykeltő teljesítményt mutatott. Ennek ellenére Jordi Alba helye természetesen megkérdőjelezhetetlen. Ez már a 8. szezonja lesz a Barcelona saját nevelésű hátvédjének. Aligha kell őt bemutatni, de én azért jellemezném néhány szóval: 90 percen át metronóm módjára fut az oldalvonal mellett, a támadások szervezésében óriási a szerepe,( főleg Neymar távozása óta )Messi-vel nagyon érzik egymást, néha még az ellenfél kapujára is veszélyes, védekezésben is top szint. Most van pályafutása csúcsán.
A védősor másik szélén sincsen túl sok kérdés, hiszen Sergi Roberto középpályán játszatásával Semedo lesz az első számú jobb oldali bekk. Nagyon örvendetes lenne a gránátvörös-kékek számára, ha ez tényleg így történne. Miért várt erre 2 évet Valverde? Kérdezz kettőt, de könnyebbet, por favor. A Benfica nevelése 2 évvel ezelőtt érkezett, azóta nagyon stabil, kiegyensúlyozott, rendkívül megbízható és magas szintű teljesítményt tett le az asztalra, mind támadásban, mind védekezésben. Expresszvonat módjára közlekedik még a 85. percben is, a fizikuma pedig világelit. Több csapat is csábította, annak ellenére, hogy a tudásához képest kevés lehetőséget kapott, a maradás mellett döntött a Barca nagy szerencséjére. Az ő alternatívája vélhetően Moussa Wagué lesz, aki már hivatalosan is az első csapathoz tartozik. A szenegáli játékos tavaly még a Barca B-ben futballozott.

Ki lesz Piqué párja a védelem tengelyében? Erre Umtiti és Lenglet pályázik. Előbbi kirobbanthatatlan volt egészen a tavalyi súlyos térdsérüléséig, amely gyakorlatilag ráment a komplett előző szezonjára és amelyből teljesen szerintem még most sem nem épült fel. Lenglet élt az eséllyel, a szezon 2. felében szenzációs játékkal rukkolt elő. A levegő ura, egészen gyors, olvassa a játékot, nagyon okosan helyezkedik, a Barcelona játékába pedig teljes mértékben adaptálódott, Piqué-vel megtalálták az összhangot, ez honfitársára mind jellemző volt a sérülése előtt. Umtiti nem igazán győzött meg a nyári felkészülés során, plusz még a térde körüli bizonytalanság miatt a szezon első felében nem lenne nagyon bölcs dolog a sorozatterhelés, ezért Lenglet a jobb opció ősszel mindenképpen. Ha Umtiti térde teljesen rendbe jön, akkor döntsön a nyers teljesítmény, amennyiben viszont nem, akkor a világbajnok védőt első számú cserének kell tekinteni belső védő poszton. A 4. számú hátvéd a védelem közepén Todibo lesz.
A Bourdeax-tól már januárban szerződtetett labdarúgó az idei felkészülési meccseken egészen biztató teljesítményt mutatott, a 19 éves hátvéd egyértelműen a jövő embere. Véleményem szerint a katalánok nem tettek rossz lóra a szerződtetésével. A kupában és kisebb csapatok elleni bajnokikon megérdemelné az esélyt. A triplázáshoz szükséges lesz egy stabil védelem, az emberanyag adott és 2 év után már nagyon illene végre maximálisan rendbe tenni a védekezést csapatszinten.

b2.jpg

KÖZÉPPÁLYA - BŐSÉG ZAVARA

A szóba jöhető játékosok Valverde számára: Busquests, Rakitic, Arthur Melo, Vidal, Frenkie de Jong, Alena, Sergi Roberto, Coutinho, Rafinha, Riqui Puig( kiejtés: Riki Pudzs ). Ez nem kevesebb, mint 10 játékos 3 pozícióra.
Rafinha a jelenlegi hírek szerint közel a Valencia-hoz, 10 millió euróért válthat klubot. Egy tehetséges labdarúgóról van szó, de sosem láttam benne, hogy hosszú éveken át meghatározó tagja lesz a katalán csapatnak, igaz, a sérülések nagyon megnehezítették a dolgát. Jövőre lejár a szerződése, egészen egyszerűen nincsen helye, ezért az eladás a legésszerűbb és legkifizetődőbb opció neki és a klub számára is. Tételezzük fel, hogy tényleg távozik. Még mindig 9 játékos áll rendelkezésre. Mit tud az új igazolás, Frenkie de Jong? Mivel kiválóan olvassa a játékot és lát a pályán, ezért jó döntéseket hoz meg gyorsan( magyarán a lehető legjobb passzopciót választja), amellyel biztosítja a labdatartást és annak folytonosságát, vagy lendületet, sebességet, dinamikát, váratlant, kreativitást egy kis kiszámíthatatlanságot visz a támadásba, vagy akár gólhelyzetet teremt csapatának. Ezen felül nagy teherbírású, a cselező készsége párját ritkítja, taktikailag érett, a középpálya bármely pontján ugyanolyan magas színvonalú teljesítményre képes, a labdát rendkívül nehéz megszerezni tőle, igazi mélységi irányító, szerelésben, labdaszerzésben és kontrák megakasztásában is világszínvonal. Nincs mese, állandó kezdőnek kell lennie.
A felkészülés során a középpálya magasan legjobban játszó( Busquests, Rakitic, hahó, vége a strand szezonnak!!!)játékosa volt. Kinek adnám oda a másik két helyet? Hmm, Arthur Melo és Vidal a két választásom. Utóbbi azért, mert valakinek ütköznie, melóznia, labdát szereznie, rombolnia kell, erre pedig egyedül Vidal alkalmas a jelenlegi keretből. Nagyon megszerettem a chileit az idény végére, mert odaadással, szenvedéllyel, hatalmas akaraterővel, szívvel, harciassággal és jó értelemben vett agresszivitással lép pályára minden egyes mérkőzésen, az egész mérkőzésen fáradhatatlanul rohan a két box között, nagy hasznosan, hiszen rengeteg labdát szerez, ütközik, rombol. Nagyon fontos a jelenléte ahhoz, hogy a Barca ne zabálja két pofára a kontrákat az adott meccsen. Arthur az örökösen megjátszható biztos pont, az elegancia, a precizitás, és a kreativitás jeles képviselője. A labdát kiválóan tartja meg, szinte lehetetlen megszerezni tőle, mivel pazarul fedezi. Ezen felül kulcspasszokat is képes adni.

Sergio Busquests és Ivan Rakitic. Régi bútordarabok, melyekhez a szép emlékek miatt ragaszkodik az ember. A józan ész azt diktálná, hogy lecseréli, de mégsem teszi. Akárhányszor esnek össze, az illető összerakja újra és újra. Szerintem az a trend látszik kirajzolódni, hogy azok nyerik a nagy meccseket és nagy tornákat, akik gyorsan váltanak az egyes játékfázisok között, és gyorsan tudnak átállni védekezésről támadásra, vagy fordítva. Ahhoz, hogy a Barcelona BL-t nyerjen  dinamikus, atletikus, gyors, kiszámíthatatlan, lendületes, attraktív támadófocit kell játszani agresszív letámadással. A játék sebessége folyamatosan gyorsul, míg Busquests és Rakitic pedig maximum lassul. Mindkettő túl van már pályafutása zenitjén, egyértelműen már a kiöregedés fázisában vannak. Egészen egyszerűen ennyi idősen már nem illeszthetők be, velük nem lehet a fentebb említett focit játszani, a mai modern futballban olyan középpályásokra van szükség, mint de Jong vagy Riqui Puig. Ergo: Amíg Busquests és Rakitic alapember Valverde-nél, addig túl sok pozitív változásra nem érdemes számítani. Egy normális klubnál megköszönnék mindkettő munkáját és megmutatnák nekik a kijáratot. Ha meg nem mennek el? Bocs, mi szóltunk, akkor lehet koptatni a kispadot. A kérdés: Valverde lesz annyira "tökös", hogy Busquests és Rakitic - akik a futball pályát sétálgatásra, alibizésre, sablon passzok adására használják - ne legyenek alapemberek? Muhahaha, röhög a vakbelem. Velük marad a sótlan, unalmas, kiszámítható, céltalan, ötlettelen, teljesen eredménytelen passzolgatás.( Minden tisztelem az övék, hosszú éveken át nagyon sok szerepük volt számos trófea elhódításában, de ők már múlt részét képezik ) Mindeközben Riqui Puig, a saját nevelés, aki jól osztogat, keresi, megtalálja, majd megfutja az üres területeket, rendkívül technikás, kulcspasszokat ad, jó döntéseket hoz meg gyorsan, 20 évesen nem érdemli meg az esélyt a nagy csapatban. Egy biztos: A B csapatban és a harmad osztályban semmi keresnivalója. Vagy kap rendszeres játéklehetőséget( amit szerintem Valverde miatt nem fog, pedig Puiq megérdemelné) vagy kölcsön végleges megvásárlási opció nélkül. Utóbbi esetében az Ajax lenne a legjobb opció, hiszen játszhat valamelyik nemzetközi kupában, hasonló stílus, olyan edző, aki tud bánni a fiatalokkal, a holland bajnokság pedig a 6.-7. legerősebb. Alena már a bajnokságban kapott egy kevés lehetőséget, bőven látok benne potenciált és szerintem  még több esélyt érdemelne. Philippe Coutinho. A klub mindent megtett a leigazolásának érdekében, ő a klub történetétek legdrágább vétele. Ehhez képest a meccsek nagy részében a láthatatlan ember kategóriájába tartozott. Valverde egészen egyszerűen nem találta meg a helyét és főleg a szerepkörét. Ha a pályán is volt, nagyon kevés szerepet kapott. Voltak jó meccsei, felvillanásai, de nem ezért hozták ide ennyi pénzért. Ebben a stílusban soha nem fognak kijönni az erényei, ezért nem látok túl sok ellenérvet az eladás mellett. Jelen állás szerint München vagy Párizs a két lehetséges végállomás. Egy olyan csapatban, amely direkt módon támad, egy nagyon hasznos fogaskerék ( lásd: Liverpool ). Ez az együttes viszont nagy messze van ettől, elsősorban ezért nem volt hasznára a csapatnak. Az pedig, hogy egy ilyen kvalitású labdarúgó a padot koptassa teljes mértékben értelmetlen, felesleges és elszomorító lenne.

b3.jpg

TÁMADÓSOR - MESSI, SUÁREZ ÉS GRIEZMANN EGYSZERRE A PÁLYÁN?

Igen, lehetséges. Tény, hogy Griezmann nagyon hasonló szerepkörben futballozott az Atletiben, mint Messi a Barca-ban: Sokat lépett vissza labdákért, osztogatott, gólpasszokat adott, gólokat rúgott. Ugyanakkor, a francia képes a szélen( A legjobb meccsén, a Napoli elleni 2. felkészülési találkozón ott futballozott ) vagy akár centerként futballozni( lásd: Real Soceidad, válogatott ). Messi maradna a szabad szerepkörében, miközben elől összeállna egy Suárez-Griezmann csatárduó. A katalán együttesnek azért volt szüksége a francia világbajnokra, mert Messin kívül a keretben nem volt más konzisztens  gólszerző, ugyanis Suárez erősen kiöregedőben, Dembélé és Coutinho pedig nem tudott beilleszkedni. Griezmann rutinos és tapasztalt a nemzetközi színtéren, 28 évesen pedig pályafutása csúcsán van. Nagyon kreatív, gyors, atletikus, dinamikus labdarúgóról beszélünk, aki lát a pályán.
Ezáltal viszont Ousmane Dembélé szerepe kérdőjeleződik meg. A pályán nyújtott teljesítménye rendkívül hullámzó: Bizonyos meccseken a cseleivel őrületbe kergeti az ellenfeleket, amikor passzolni kell, akkor pontosan és jó helyre passzol, ha kell akkor pedig lő. Más találkozókon láthatatlan, elszórja a labdákat, a cselei pedig nem ülnek. Egy Barca szintű labdarúgó mindkét Liverpool ellen elpuskázott helyzetét gólra váltja. Amikor a sebességét tudja kamatoztatni, akkor tud igazán élni, de ha kevés a terület, akkor komoly gondokkal küzd. Anno a Dortmundban működött az, hogy Aubat vagy őt futtatták, de a Barcelona nagyon nem ez. De a legeslegnagyobb probléma a sérülékenysége. Ezzel nem igazán lehet mit kezdeni. Az pedig, hogy a klub történetének 3. legdrágább igazolása, egy 21 éves fiatal srác a padon üljön, az teljesen érthetetlen, elszomorító és felesleges. Nagyon hasonló az esete Coutinho-hoz: Kiváló kvalitásokkal rendelkezik, de a csapat stílusa miatt Valverde nem tud mit kezdeni vele.
Neymar visszavásárlása? Az évszázad baklövése lenne. A keret már így is rendelkezik 4 támadó játékossal, minek még a brazil is? Ha 3 csatáros szisztéma, akkor Dembélé mellett a 4 sztár közül 1 mindig padozik? Inkább bele se gondoljunk. Egy 4-2-3-1 talán - hangsúlyozom, talán - opció, de ebben az esetben a csapat fejnehézzé válna, teljesen megbomlana az egyensúly a támadás a védekezés között, így minden egyes arra járó ellenfél úgy kontrázna, ahogy nem szégyellnék. A pénzügyi részébe inkább bele se megyek, de előbb vagy utóbb kipukkad a lufi.


ÖSSZEGZÉS

A keret tele van sztárokkal, minőségi játékosokkal és tehetséges fiatalokkal. Igen ám, de egy nagy probléma biztosan fenn áll: Nagyító nélkül, hunyorítva, két feles után is látszik: Valverde alkalmatlan egy ilyen klub irányítására, egyszerűen túl nagy rá egy nagy csapat kabátja. Nem az ő mérete. A fiatalokkal nem bánik jól,( Puig, Dembélé, Malcolm )a játékosokra semmilyen hatással nincs, taktikai fogékonysága a nullához konvergál, nem változtat, nem variál, nem próbálkozik, unalmas, sótlan. Direkt, gyors, lendületes, kiszámíthatatlan támadó játék? Azt se tudja, hogy eszik-e vagy isszák. Ez nem a Bilbao vagy az Espanol, ahol némi eredményesség és közepesen sz*r játék láttán azt mondják: Hip hip, hurrá, csóközön, konfettieső. Az, hogy a vezetőség alkalmasnak látja a feladatra, már nem meglepő, említésre se méltó. Luis Enrique - aki nagy egoista hírében áll - belátta a 3. szezonja végén, hogy neki nincs tovább a Barca kispadján. Valverde inkább legyen hálás az életnek, hogy egyáltalán az esélyt megkapta. A Liverpool elleni kudarc után neki egyből fel kellett volna mondania. Köszönöm a bizalmat, nagyon hálás vagyok stb., de én erre nem vagyok elég.

A bejegyzés trackback címe:

https://elemzosarok.blog.hu/api/trackback/id/tr4115005772

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Fuxos (ex bömis) · http://fuxianizmus.blog.hu 2019.08.13. 22:14:54

Érdekes szezonnak nézünk elébe. A három nagy közül a Barca kerete alakult legkevésbé. Ha ügyesek, ezt az eőnyükre tudják fordítani a Ligában.
süti beállítások módosítása