Elemző sarok

Elemző sarok

Semedo vagy Davies lesz a Barca-Bayern nyerőembere

2020. augusztus 11. - MA19

A Bajnokok Ligája idei negyeddöntős meccsei közül a Barcelona-Bayern München párosítás cseng a legjobban. Alapvetően a bajorok várhatják nagyob reményekkel a találkozót, de az, hogy a továbbjutás kiléte 1 meccsen dől el semleges helyszínen, növeli a meglepetés esélyét. Beharangozó.

1. várható kezdőcsapatok:

Barcelona( 4-3-1-2 ): ter Stegen - Semedo, Piqué, Lenglet, Jordi Alba - Busquests, Frenkie de Jong, Arturo Vidal - Griezmann - Suárez, Messi
Hiányzó: Umtiti ( sérülés )

Bayern München ( 4-2-3-1 ): Neuer - Kimmich, Boateng, Alaba, Davies - Thiago, Goretzka - Perisic/Coutinho, Müller, Gnabry - Lewandowski
Hiányzó: Pavard ( sérülés ), Coman ( sérülés )

2. kulcskérdések

A) széljáték: A Bayern München egyik legnagyobb erőssége a kiváló széljáték. A bal oldalon a 19 éves Davies felfutásai jelentik az egyik legkomolyabb támadófegyvert. A kanadai játékos szélvészgyors, elképesztően robbanékony és dinamikus, amit a befelé játszó szélsők miatt és a labdabirtoklásra épülő stílusban nagyszerűen tud kamatoztatni. Eredendően bal oldali támadó, ezért nagyon technikás, kiválóan cselez, lát a pályán, a beadásai pedig életveszélyesek. Azonban, a védekezést leginkább sebességből oldja meg, a helyezkedésén van még mit csiszolni, a védekező párharcok sem számítanak az erősségeinek. Éppen ezért Semedo akár nyerőemberré válhat abban az esetben, ha Davies semlegesítésével kihúzza a bajorok egyik méregfogát. Igen ám, de ez a fizikálisan toppon lévő, védekezésben nagyon stabil és megbízható, szintén gyors portugál bekk számára igazán embert próbáló feladat lesz. Semedo viszont támadások esetén kihasználhatja poszttársának védekezésbeli hiányosságait, ráadásul Messi játékát segítheti azáltal, hogy az oldalvonal mellett passzopciót nyújt, megosztva Davies figyelmét, energiáját, amivel szintén főszereplővé léphetne elő. Azonban, ha Davies kerekedik felül portugál ellenfelén, a kanadai fog kulcsemberré válni. A meccs legfontosabb párharca. Messi pedig vélhetően Davies felfutásai miatt megnyíló szabad területeket fogja keresni. Az argentin ellen pedig a kanadai sebessége kevés lesz. A túloldalon a Jordi Alba - Gnabry párharc is bőven tartogat izgalmakat, a spanyol bekknek lesznek nehéz percei a német szélső ellen.

B) letámadás: Hansi Flick irányítása óta a bajorok előszeretettel intenzív és agresszív letámadással nehezítik meg ellenfelük életét, a katalánok ebben a szezonban fojtogató presszing ellen többször is szenvedtek, mint malac a jégen ( lásd: tavaszi El Clásico ). Ebből kifolyólag adja magát a kérdés, hogy a Barca megpróbálja a földön kihozni a labdát vagy gyors indításokkal kísérleteznek inkább. Vélhetően mindkettővel próbálkozni fognak, utóbbi esetében a visszamozgó Griezmann-ra vagy Messire kulcsszerep hárulhat. Az is kérdés, hogy a németek mennyire fogják feltekerni a presszinget, szerintem nem nagyon fognak levegőt hagyni ellenfelüknek.
Setién egy hatalmas dilemma előtt áll: Ha túlságosan feltolja a védelmi vonalat és sebezhetővé teszi csapatát kontrák ellen, könnyen elbukhatják a meccset. Ráadásul, a müncheniek hátsó sora tele van nyomástűrő, labdabiztos focistákkal ( Alaba, Davies, Kimmich, Thiago ), tehát nehéz őket letámadással zavarba hozni. Azonban az sem feltétlenül kedvező meccskép a katalánok számára, hogy a Bayern birtokolja a labdát, dominál, ők pedig védekeznek. Setién elődje, Ernesto Valverde pont a konzervatív, besz*ri hozzállás miatt bukott meg Liverpoolban.

C) Ki fog irányítani, dominálni, labdabirtoklás: Mindkét együttes a labdabirtokásra, a labda mihamarabbi visszaszerzésére fog törekedni. Egyik együttesnek sem ízlik az, ha az aktuális ellenfél nyomás alá helyezi védelmüket. A katalánok védekezése évek óta borzalmas, de a Bayern védősorában játszók a támadó skillekben erősebbek a védekező skillekhez képest.

barcabayern.jpg

Messi csodagólja 2015-ben
Fotó: New York Times ( nytimes.com )

3. Kulcsfigurák:

A) Lionel Messi: Évek óta a hátán viszi a csapatot. Gólokat lő, gólpasszokat ad, kulcspasszokat oszt ki, de a mélységi szervezésből is kiveszi a részét. Egyszóban: Varázsol. 5 éve 2 gólt lőtt a Bayern elleni odavágón. Nem is akármilyeneket...

B) Robert Lewandowski: Évek óta a csapat első számú gólfelelőse. Brutális fizikum, kiváló fejjáték, mozgékonyság, pazar technikai képzettség, az összjátékba bátran bevonható. Az idei szezonban 43 meccsen 53 gólt szerzett, a BL góllövőlistáját 13 találattal vezeti. Egyértelműen élete formájában futballozik. Megállítani? Szinte lehetetlen.

C) Arturo Vidal: Rengeteget fut, melózik, küzd, hajt, ütközik, rombol, labdákat szerez, labdavesztéseket kényszerít ki az ellenféltől, a letámadásban is kulcszerep hárul rá. Óriási szükség lesz a védőmunkájára.

D) Thiago: Az örökösen megjátszható biztos pont, nála tökéletes helyen van a játékszer. Tőről metszett mélységi irányító. Ha szabadon irányíthat mélységből, bőven lesz engedd el a hajam a katalánok részéről.

E) Frenkie de Jong: Elképesztően nyomástűrő, remekül fedezi a labdát, ráadásul technikailag tökéletesen képzett, ezért szinte lehetetlen elvenni tőle azt, 90% feletti passzpontossággal rendelkezik. Mindig olvassa a játékot, bármikor képes csapattárshoz továbbítani a játékszert. A Napoli ellen nyújtotta egyik legjobb produkcióját, a megindulásai, a védekezésben nyújtott munkája miatt emelkedett ki a mezőnyből.

F) Alphonso Davies: Fentebb kifejtettem.


4. VERDIKT

A csapatok idei szezonja, formája, mutatott játéka alapján a Bayern az esélyesebb, de a katalánok is rendelkeznek fegyverekkel ahhoz, hogy a maguk javára billentsék a mérleg nyelvét. Döntő fontosságú, hogy a Barca mennyire tudja kivenni a dinamikát, a lendületet, a sebességet ellenfelük játékból, egyértelműen nekik kell alkalmazkodniuk a németekhez. A bajorok 26 meccse veretlenek ( 25 győzelem, 1 döntetlen ), azonban az 1 meccses lebonyolítás növeli a szerencsefaktor jelentőségét. A Barcelona akkor juthat tovább, ha olyan jól játszanak, ahogy eddig ebben az idényben még soha, a Bayern részéről pedig egy gyengébb teljesítményre lesz szükség ehhez. A felek legutóbb 2015-ben találkoztak az elődöntőben, akkor a Barcelona jutott tovább 5-3-as összesítéssel.

Tipp: 2-1 a Bayern javára

A bejegyzés trackback címe:

https://elemzosarok.blog.hu/api/trackback/id/tr3916128706

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása