Elemző sarok

Elemző sarok

Pep újabb banánhéjon csúszik el?

2020. augusztus 05. - MA19

Több hónapnyi szünetet követően pénteken folytatódik a Bajnokok Ligája két mérkőzéssel, köztük a Manchester City - Real Madrid nyolcaddöntő visszavágóval. Az angolok nyertek Madridban, ennek ellenére nagyon nehéz visszavágóra számíthatnak, ugyanis Zidane újabb csodatettre és fordításra készül. Beharangozó.

1. várható kezdőcsapatok

MCI ( 4-3-3 ): Ederson - Cancelo/Zinchenko, Laporte, Eric García, Walker - Gündogan, Rodri, de Bruyne - Sterling, Bernardo Silva, Mahrez
Hiányzó: B. Mendy ( eltiltás )

RMA ( 4-3-3 ): Courtois - Carvajal, Varane, Militao, F. Mendy - Casemiro, Modric, Kroos - Hazard, Benzema, Asensio
Hiányzó: Ramos ( eltiltás )

2. kulcskérdések

A) Pep csapatának leggyengébb pontja: A manchesteriek ebben a szezonban gyakorlatilag képtelenek voltak bármifelé ellenállást tanusítani középpályás labdavesztéseik után, ezért az ellenfelek több alkalommal kerültek ziccerbe. Ebből kifolyólag az odavágón Pep a labdajáratás folyamatosságát és a biztonságot helyezte előtérbe, ennek eléréséhez két hamiskilencest ( de Bruyne, Bernardo Silva )küldött pályára, akik visszalépésekkel végeztek hasznos és fontos munkát. Az előny tudatában nem lepődnék meg, ha Guardiola valami hasonló koncepció mellett tenné le a voksát. Nekik nem kell sietni, ha pedig "eldugják" a játékszert a madridiak elől és pörgetik az órát, akkor növelik az esélyeiket. A labdavesztések elkerülésére pedig nagyon oda kell figyelni, mert a spanyolok még mindig kiválóan kontráznak, Isco vezető gólja is egy könnyelműen eladott labda miatt valósulhatott meg. Továbbá, a City ellen a pontrúgások is potenciális góleséllyel bírnak, szóval a Habfehérek ebben is bízhatnak még Ramos hiányában is.

B) Zidane: Már az elejétől all in? A vendég gárdának nyernie kell úgy, hogy legalább két gólt lő. Igen ám, de a fordításhoz stabil védekezésre is szükség lesz, tehát adódik a kérdés: Már az első perctől kezdve agresszív letámadásba kezdenek  abban bízva, hogy kihasználják ellenfelük Achilles-sarkát vagy nem rúgják be rögtön az ajtót? ( az City az Arsenal ellen vívott FA-kupa elődöntőjében szenvedett és nem igazán talált ellenszert a londoniak letámadására az első félidőben, szóval előbbiben is bőven van potenciál )Azonban a Zidane-féle Madridnak nem az agresszív és intenzív presszing a legélesebb kése a fiókban, pedig egy hatékony letámadással egyértelműen maguk felé billenthetik a mérleg nyelvét, de ebben komoly kockázat is rejlik: Ha túlságosan kinyílnak, könnyen két pofára zabálhatják a Manchester kontráit.
Egyáltalán, a spanyolok menniyre fognak a labdabirtoklásra törekedni, mennyire fognak kapura törően futballozni. Támadni kell, de a hátsó stabilitás is fontos. Az arany középutat kell megtalálni. Sikerül?

C) széljáték: Guardiola a következő tervvel küldte pályára csapatát a támadójátékot illetően: A Real középen gyakorlatilag áttörhetetlen ( Casemiro + Valverde ), ezért a széleket támadták, sikerrel. Továbbá, Ramost a hamiskilencesek kimozgatták a védelemből és a mögötte keletkező szabad területet támadták. A madridiak azon a meccsen a széleken nem igazán tudtak ellenfelük mögé kerülni - annak ellenére, hogy a széljátékuk általában kifejezetten erős és hatékony - amellyel az egyik legerősebb fegyverüket nem tudták kihasználni. Cancelo oldalán bőven lesz keresnivalójuk, Asensio ( vagy akár Vínicius ) a sebességét és a cselezőkészségét kamatoztathatja. A túloldalon vélhetően Hazard fog játszani, aki idáig adós a klasszis teljesítménnyel. Mikor, ha nem most? Döntő fontosságú, hogy ebben az aspektusban mi változik az odavágóhoz képest.

cityreal1.jpg

3. Kulcsfigurák

A) Kevin de Bruyne: A Premier League legjobb játékosa, a világ legjobb középpályása: Varázslatos passzok, elképesztő térlátás, tökéletes technikai képzettség, kulcspasszok és gólpasszok királya. Rengeteg helyzetet alakít ki, de ha szükséges, mélységből szervez. Az első meccsen nem lehetett megállítani.

B) Karim Benzema: A csapat házi gólkirálya, a csapat első számú gólfelelőse, a bajnokságban 21 gólt és 8 gólpasszt termelt. Itt az ideje megmutatnia, hogy ténylegesen ő elől a kapitány CR7 távozása után.

C) Toni Kroos: A tőről metszett irányító, aki úgy forgatja a játékot, ahogyan csak a zsenik tudják. Ráadásul a pontrúgásai tűpontosak, az átlövéseitől mindenki retteg. Nehéz lesz féken tartani. Óriási plusz lesz a támadójátékot illetően az első meccshez képest.

D) Riyad Mahrez: 1 az 1 elleni párharcokban lubickol a pazar cselezőkészsége, a sebessége, a dinamikája miatt. Egy nagyon erős és védekezésben stabil Mendy lesz az ellenfele, igazi csemege. Nem ő csillog a legszebben, de nagyon hasznos és fontos munkát végez.

 

A Real Madrid játéka a szezon 2. felére nagyon összeállt, az egyéni teljesítmények feljavultak. A hazai pontvadászatban ők kapták a legkevesebb gólt ( 25 ) és ellenük alakították ki a legkevesebb helyzetet. A meccseiket nézve egy olasz csapatnak benyomását keltik: A védekezés rendkívül stabil egy világklasszis formában védő kapussal megspékelve, a támadójáték hatékony, de nem látványos, az előnyt kiválóan menedzselik. Az odavágón mutatott támadójátékoz képest sokkal több kell. A manchesteriek az előzetes várakozásokhoz képest gyengébb szezont futottak, de a minőség bőven megvan bennük. Pep irányításával két negyeddöntős és egy nyolcaddöntős gyufa a mérleg, itt az ideje villantani valamit a nemzetközi színtéren. Az utolsó bajnoki fordulók nem bírtak téttel számukra, rá tudtak készülni az agusztusi megmérettetésekre. Pep számára akár még az állása is tét lehet, de ennél sokkal többről van szó: 2016 óta járt utoljára az elődöntőben, nyerni pedig 2011-ben tudott utoljára.

Továbbjutási esélyek: Man City 75% - 25% Real madrid
Tipp: 2-1

Ti jöttök!

A bejegyzés trackback címe:

https://elemzosarok.blog.hu/api/trackback/id/tr6416103704

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása