Elemző sarok

Elemző sarok

2019 július - legjobb transzferek

2019. július 18. - MA19

MATTHIJS DE LIGT( AJAX→ JUVENTUS, 75 MILLIÓ EURÓ )

Ugyan még csak július közepén járunk, de bátran merem állítani, hogy ez a transzfer a nyár végén is legalább a top5-ben fog szerepelni. A párharcokban domináns, a levegőben szinte verhetetlen, gyors, kiváló fizikumú, pontosan passzoló, labdabiztos bekk, aki a játékot gyorsan és kiválóan olvassa. Bonucci és Chiellini már egyértelműen kiöregedőben, ezért erre a posztra a torinói klubnak igazolnia kellett, jobb megoldást nem is találhattak volna. Az érett, okos, taktikus játéka nagyban hozzájárult az Ajax idei BL-meneteléséhez. Szinte biztos, hogy korszakos védő vélik belőle, ezért hosszú távon meg fogja érni az árát. A kulcskérdés: Bonucci vagy Chiellini helyét veszi át?
Pár statisztika első BL-idényéből:
- 2 fejesgól
- 47,7 passz/meccs( 85%-os pontosság )
- 1,4 közbeavatkozás/meccs
- 1,1 sikeres szerelés/meccs( 75%-os hatékonyság )
- 4,2 meccsenkénti tisztázás
- 1,9 megnyert párharc a földön/meccs ( 55,3%-os hatékonyság )
- 4,2 megnyert párharc a levegőben/meccs ( 67,6-os hatékonyság )

dl2.jpg

ANTOINE GRIEZMANN ( ATLÉTICO MADRID→BARCELONA, 120 MILLIÓ EURÓ )

Hosszú hetekig, hónapokig húzódott a Griezmann-saga, de végül ennek az ügynek a végére is pont került előző héten. A katalán együttesnek azért volt szüksége a francia világbajnokra, mert Messin kívül a keretben nem volt más konzisztens  gólszerző, ugyanis Suárez erősen kiöregedőben, Dembélé és Coutinho pedig nem tudott beilleszkedni. Tény, hogy az Atletiben nagyon hasonlított a posztja és főleg a szerepköre ahhoz, amit Messi a Barcelonában játszik, de szerkezeti változásokkal nem lehet ebből probléma. Nagyon adja magát egy 4-3-1-2, amelyben Grizi és Suárez a két ég, mögöttük Messivel. Griezmann rutinos és tapasztalt a nemzetközi színtéren, 28 évesen pedig pályafutása csúcsán van. A Barcelona csapatából a vezéregyéniségek is hiányoznak, Griezmann ezt a problémát is orvosolhatja. Az már sokkal aggasztóbb, hogy a komplett öltöző Messivel az élen( az, hogy ennek mennyi a valóságalapja, csak az érintettek tudják )nem komálta a francia esetleges érkezését, de nincs mit tenniük. Ennek azért még meglehet a böjtje...

TANGUY NDOMBÉLÉ ( LYON→ TOTTENHAM HOTSPUR, 60 MILLIÓ FONT )

517 igazolásmentes nap után a Spurs gárdája klubrekordot jelentő összegért új játékost szerződtetett Ndombele személyében. A francia játékos egyik legnagyobb erénye az, hogy nyomás alatt is képes megtartani a labdát és képes kijátszani a legerőteljesebb letámadást is, erre a Spurs keretéből maximum Winks képes rajta kívül, szóval égetően fontos volt a 22 éves labdarúgó megszerzése. A fizikuma világelit, a támadó harmadban is rendre jó döntéseket hoz, pazarul cselez, védekezésben is nagyon hasznos, a gyors átrendeződéseknél pedig kiválóan alkalmazható. A kora és a benne rejlő potenciál miatt hosszú távon minden bizonnyal meg fogja szolgálni az árát. Kíváncsian várom, hogy Pochettino mit fog kihozni belőle.
Néhány adat utolsó Ligue 1-ben töltött szezonjáról:
- 1 gól, 7 gólpassz
- 72,8 labdaérintés/meccs
- 51,4 passz/meccs( 89%-os hatékonyság )
- 86%-os passzpontosság az ellenfél térfelén
- 1,6 hosszú indítás/meccs( 78%-os pontosság )
- 1,3 sikeres szerelés/meccs( 65,2%-os hatékonyság )
- 3 sárga lap
- 1,9 sikeres csel/meccs( 72%-os hatékonyság )

RODRI ( ATLÉTICO MADRID→MANCHESTER CITY, 70 MILLIÓ EURÓ )

A 22 éves spanyol középpályás 1 évet követően a Matracosoktól a Kékekhez szerződött. Rodri egy nagyon kreatív, labdabiztos, nagyon pontosan passzoló középpályás, aki a játék olvasásában is világszínvonal. Napjaink egyik legjobb mélységi irányítója. Tökéletesen illik Pep filozófiájába, vitán felül Fernandinho hosszú távú utódja. Ha Fernandinho jól játszott, akkor a Citynek is ment, ha viszont Fernandinho gyengén játszott vagy nem tudott pályára lépni( ez sérülései miatt gyakran előfordult ),akkor Pep fiai szenvedtek. Rodri érkezésével ez a probléma minden valószínűség szerint megoldódott. Guardiola belenyúlt a tutiba. A La Liga legutóbbi szezonjában 79%-os hatékonysággal cselezett és 90%-os passzpontosságot villantott az ellenfél térfelén.

ro.jpg

KIERAN TRIPPIER ( TOTTENHAM HOTSPUR→ATLÉTICO MADRID, 22 MILLIÓ EURÓ )

Mauricio Pochettino nem volt elégedett Trippier védőmunkájával, ezért az eladását kérte a vezetőségtől. Simeone csapata pedig kapva kapott az alkalmon és potom összegért cserébe leigazolta a tizenhatszoros angol válogatott jobb oldali bekket. Trippier legnagyobb erőssége az, hogy nagyszerű beadásokkal operál, a támadásokat nagyon hatékonyan segíti, viszont gyakran nem ér vissza illetve egy az egy elleni párharcok megnyerései sem tartoznak az erősségei közé. Meglepett a deal, de a háromszoros BL-döntős együttes a sok távozó miatt lépéskényszerben van.
Az angoloknak nem fog hiányozni, ha egy megfelelő személlyel pótolják, ami közel sem megoldhatatlan feladat.

ANDER HERRERA ( MANCHETSER UNITED→PSG, INGYEN )

Herrera nem hosszabbította meg a lejáró kontraktusát a Vörös Ördögökkel, ezért ingyen került a párizsiak kötelékébe. Tuchel többször is azt nyilatkozta, hogy nincs megelégedve a középpályások számával és minőségével. Herrera egy minőségi erősítés ingyen, szóval hatalmas húzás a vezetőség részéről. A 29 éves labdarúgó egy tipikus labdabiztos és precíz mélységi irányító, egy ilyen típusú játékosra hatalmas szüksége volt a nyolcszoros francia bajnoknak.

ABDOU DIALLO ( BORUSSIA DORTMUND→PSG, 32 MILLIÓ EURÓ )

Íme egy másik kiváló igazolás a Paris Saint-Germain részéről. A francia belső védő egy éves dortmundi kitérőjét követően váltott és Párizsba tette át a székhelyét. Még nem klasszis védő, de 23 éves, szóval még bőven fejlődőképes. Tiago Silva vagy Marquinhos féltheti a helyét? A Dortmund szimpatizánsai joggal foghatják a fejüket...
Statisztikai adatok utolsó Bundesliga-idényéről:
- 1 gól, 1 gólpasz
- 83%-os passzpontosság az ellenfél térfelén/meccs
- 92%-os passzpontosság saját térfélen/meccs
- 4,6 hosszú indítás/meccs( 64%-os hatékonyság )
- 3,1 tisztázás/meccs
- 0,9 közbeavatkozás/meccs
- 0,7 sikeres szerelés/meccs( 55,6%-os hatékonyság )
- 3,1 megnyert párharc a földön/meccs( 62,4%-os hatékonyság )
- 1,8 megnyert párharc a levegőben/meccs ( 53,8%-os hatékonyság )

ah.jpg

PABLO SARABIA ( SEVILLA→PSG, 18 MILLIÓ EURÓ )

A francia bajnokság címvédője nemcsak a középpályáját és a védőláncát erősítette meg, hanem a támadósorát is. Egy Sarabia szintű labdarúgóért a mai piacon 18 millió euró aprópénznek számít. Gyors, atletikus, dinamikus, robbanékony, fantasztikusan cselez és pazarul ad be. A La Liga legutóbbi idényében 12 gólt rúgott és kiosztott 13 gólpasszt is.

HECTOR HERRERA ( PORTO→ATLÉTICO MADRID, INGYEN )

A 29 éves középpályás tökéletesen fog illeni Simeone elképzelésébe. Rendkívül nagy teherbírású, az egész pályát bejátssza, nagyon sok labdát szerez és kontrákat akaszt meg. Egy igazi "őrült" ,aki egész meccsen megállás nélkül fut, nagyon kemény fából faragták. Nagyszerű választás, az pedig, hogy ingyen érkezett, már csak hab a tortán.

ADRIEN RABIOT ( PSG→JUVENTUS, INGYEN )

Nagyon sokáig úgy tűnt, hogy Barcelona lesz a végállomás, utána még jó pár másik csapattal szóba hozták és végül a Juventus csapott le rá. Január óta nem lépett pályára, ezért nyilván időbe fog telni, amíg ismét formába lendül. Elképesztően labdabiztos, nagyon precízen passzol, rengeteg labdát szerez, kontrákat akaszt meg, a párharcait földön és levegőben egyaránt jó arányban nyeri meg, nagy teherbírású, napjaink egy legjobb box-to-box középpályása. Mindösszesen 24 éves. Lassan már egy komplett keretet ki lehetne állítani olyan minőségi futballistákból, akiket a Juventus ingyen kaparintott meg...

( az adatok a SofaScore nevű mobilos alkalmazásról származnak )

Legnagyobb húzások: de Ligt, Ndombélé, Rodri
Legnagyobb kétely: Trippier

Kommentben várom a véleményeket, észrevételeket!

MA19

A bejegyzés trackback címe:

https://elemzosarok.blog.hu/api/trackback/id/tr2014969040

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Fuxos (ex bömis) · http://fuxianizmus.blog.hu 2019.07.19. 13:35:24

Kíváncsian várom a Neymar sága fejleményeit. Mellesleg, kiváló elemzés.

MA19 2019.07.19. 14:39:49

Köszönöm szépen! A Neymar-saga végét már mindenki várja...
süti beállítások módosítása