Elemző sarok

Elemző sarok

Az utolsó szög is bekerült az FFP koporsójába

2020. július 14. - MA19

Mi is pontosan az FFP?Milyen célokkal vezették be?

2010-ben az UEFA ( Európai Labdarúgó-Szövetség ) Michael Platini javaslatára bevezette a Pénzügyi Fair Play nevű korlátozást, azért, hogy gátat szabjanak a horrorisztikusan magas átigazolási díjaknak és fizetéseknek. Továbbá, az európai klubfutball hosszútávú fenntarthatóságát és hitelességét kívánták biztosítani, illetve a fegyelmezett és racionális költekezést kívánták elérni. A csapatok anyagi helyzetét is ki szerették volna egyenlíteni. A gond kizárólag az, hogy ezen célok egyáltalán nem valósultak meg. Elejét szerették volna venni a túlköltkező, végül csődbe menő kluboknak, a 2000-es években így járt a Leeds, a Parma és a Fiorentina. Ezen klubok akkori tulajdonosai a klubvásárlást csupán múló hóbortnak tekintették, miután kiszálltak az üzletből, a nem piaci alapon működő klubok csúnyán pórul jártak.
Az FFP lényege, hogy egy klub kiadásai nem lehetnek magasabbak a futballból származó bevételeknél. A bevétel résznél a következőket veszik figyelmbe: Meccsnapi bevételek ( bérletek, jegyek, sör, hotdog, satöbbi ), reklám szerződések, szponzori bevételek, játékos eladások, hitel, pénzdíj ( pl. európai kupaporondon való szerezplés ), TV-s jogdíjak. Következzenek a kiadások: fizetések, átigazolási díjak, ügynöki díjak, osztalék, törlesztő hitelek. 3 éves időszakokat vizsgálnak, amennyiben egy klub a vizsgált időszakban veszteséges, az UEFA a következő szankciókkal büntethet egy korábbi figyelmeztetés után: A csapat keretét korlátozzák, utólagos diszkvalifikáció, vagy akár az európai kupaporondról is kizárhatják a vétkes együttest.

ffp1.jpg

Pontosan miért büntették a Manchester City-t? Hogyan úszhatta meg mégis?

Az angol klub félrevezette az UEFA-t az FFP-re vonatkozóan 2012 és 2016 között, ezért találták bűnösnek, zárták ki 2 évre az európai kupaporondról, illetve 30 millió eurós pénzbírságot róttak ki. A City tulajdonosa, Mansour bin Zayed Al Nahyan ( röviden: Manszúr sejk, az abu-dzabi királyi család tagja ) lényegében saját zsebből finanszírozta a klub kiadásait. Az Etihad nevű légitársaság papíron 67,5 millió fontot fizetett a mezszponzori megállapodás értelmében, valójában csupán 8 millió fonttal támogatta a Man City-t, a fennmaradó összeget Manszúr magáncége pótolta ki. Tehát, a manchesteriek a tulajdonosi támogatásokat szponzori szerződések révén rejtették el - ezáltal "ügyesen" kerülték ki a keretek szabta lehetőségeket, így nagyobb összeget fordíthattak játékosok vásárlására és fizetésekre - ami a Financial Fair Play-ben foglaltak szerint tilos. Ráadásul, a felügyelő szervet hamis adatok feltüntetésével vezették félre, ami szintén szabályellenes.

Az ügy még 2018-ban robbant ki, amikor a der Spiegel nevű lapban olyan belsős e-mailek kerültek nyílvánosságra, amelyek egyértelmű bizonyítékul szolgáltak a fenti vétségek igazolására, sőt a manchesteri vezetők szabályok iránt tanusított lenéző, rendkívül arrogáns, pofátlan hozzáállására is fény derült. A klubvezető, Simon Pearce arra a kérdésre, hogy visszadátumozhatnak-e egyes szerződéseket, a következőképpen felelt: "Persze. Azt csinálunk, amit akarunk." Az angol klub természetesen az őket ért vádakat óriási vehemenciával tagadta, a e-maileket lopottnak titulálta és közleményében leírta, hogy fellebbezést fog benyújtani, amelyet egy független szervezet, a CAS ( Nemzetközi Sportddöntőbíróság ) fog elbírálni.

Láss csodát - muhahahaha - a CAS visszavonta az UEFA döntését, ennek értelmében a City következő két szezonban részt vehet az európai kupákban. Van még tovább is, a pénzbírságot 30 millió euróról 10 millió euróra csökkentette. Az utóbbi összeget azért kell kifizetni, mert a manchesteriek hátráltatták az UEFA a klubok pénzügyeit vizsgáló bizottságának, a CFCB-nek a munkáját. Csak ki tudják valahogy fizetni, szegények... A CAS a következőre hivatkozott: A korábban kirótt büntetést megalapozatlan vagy elavult vádak alapján hozták meg - igen, jól olvasod - tehát az angol együttes nem játszotta ki az FFP-t, tehát nem bűnös. Pofám leszakad, de komolyan. Elavult vádak? Akkor miért büntetett az UEFA? Nonszensz. Megalapozatlan vádak? Mi a helyzet az e-mailekkel? Eltűntek az éterben? A City állítólag bizonyítékokkal támasztotta alá ártatlanságát. Kíváncsi vagyok, pontosan milyen bizonyítékokról tettek említést.

ffp2.jpg

Van tovább is, figyelj csak, az UEFA elfogadta a döntést, majd hozzátette: Az elmúlt esztendőkben a Pénzügyi Fair Play BETARTÁSA nagy szerepet játszott a klubok védelmében és a pénzügyi stabilitásuk megőrzésében és továbbra is ELKÖTELEZETT A SZABÁLLYAL KAPCSOLATBAN. Amikor először ezt olvastam, levettem a szemüvegemet, megtöröltem, majd elolvastam ismét. Pardon? Az UEFA konkrétan saját magából csinál komplett bohócot a fél világ szeme láttára. Egy nagyon gyenge, semmilyen befolyással nem bíró, komolyan vehetetlen szervezet benyomását kelti. A birtokunkban lévő információk tudatában a szabálysértés a napnál is világosabb, égbekiáltóan nyílvánvaló. Ehhez képest egy teljes független szervezet mondvacsinált kifogásokkal felmenti a pofátlanul szabálytalan, aljas, csaló csapatot. Tragikomédia felső fokon. Épp ésszel felfoghatatlan, érthetetlen, megmagyarázhatatlan, letaglózó, bicskanyitogató, demoralizáló, észvesztően dühítő. Egy normális világban az UEFA SAJÁT MAGA döntené el, kit zár ki a sorozataiból. Valahol értem a szándékot az FFP bevezetésével, de ha bevezették, akkor ALKALMAZZÁK.

Közröhej.

Abban az esetben, ha a két évre szóló tiltás érvényben maradt volna, a City példája picit elrettentően hathatott volna a hasonlóan működő klubokra ( PSG,  nemsokára a szaúdi állam tulajdonába kerülő Newcastle ). Igen, lehet ész nélkül pénzt ömleszteni egy klubba, de ilyen és más efféle csalások, kihágások előbb-utóbb kiderülnek és komoly büntetés járhat érte. Olyan büntetés, hogy az adott klub akár kétszer is meggondolja, egyáltalán megéri-e piszkos eszközökkel előnyt kovácsolni.

Attól tartok, hogy kinyílt Pandóra szelencéje. Ezen történések láttán egyre több klub kerülhet valamelyik ázsiai állam tulajdonába ( PSG - Katar, Man City - Egyesült Arab Emirátusok, Newcastle - Szaúd-Arábia? ). Előfordulhat, hogy első körben az UEFA megbüntet, de utána a CAS úgyis elfogadja a fellebbezést és minden úgy megy tovább, mintha mi sem történt volna.

Na, ettől mentsen meg minket az élet, minden futballszerető ember nevében.

A Financial Fair Play csupán délibáb.

Kommentben, üzenetben várom a reakciókat!

A bejegyzés trackback címe:

https://elemzosarok.blog.hu/api/trackback/id/tr4316004112

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Makacs Folt 2020.07.16. 11:25:42

A ManCity-t legalább magánpénzből finanszírozták. Az UEFA-nak az vajon miért nem szúr szemet, ha valahol közpénzmilliárdok folynak a fociba? A tao hogy lehet legális bevétel, nem a piacról jövő pénz, egy tollvonással meg lehet szüntetni.

senkiember 2020.07.16. 13:24:54

Ez teljesen szokásos rendje a világnak, hogy ha valakinek sok pénze van akkor meg tudja fizetni a döntéshozók fáradozását a kedvező döntéshez.. Lehet ugyan a mezőn is focizni ami egy úgynevezett sport, de a zemberek nem sportolni akarnak hanem cirkuszt nézni, az meg ugyebár megvan. Minél több pénz kerül be a cirkuszba, annál látványosabb lesz az egész és nem mellesleg a fociartisták és a cirkusigazgatók is jobban keresnek - én nem sajnálom tőlük a pénzt, aki meg szegény az mehet tiszta szívvel mosogatni. Még hogy FFP! .... hová is jutna a világ!
Itt mulattam a legjobban:
"... ilyen és más efféle csalások, kihágások előbb-utóbb kiderülnek és komoly büntetés járhat érte"

chrisred 2020.07.17. 08:35:53

@senkiember: Ìgy van. Az első döntést követően kitört a világjárvány, az európai profifutball egyik napról a másikra bevétel nélkül maradt. A fejesek gyorsan rájöttek, hogy nem szabad elriasztani a pénzesbácsikat, akik a befektetéseikkel futballsikereket akarnak vásárolni. Mint a régi viccben:

- Hölgyem, lefeküdne velem egymillíó dollárért?
- Igen!
- És száz dollárért?
- Mit gondol, mi vagyok én?
- Azt már tisztáztuk, hogy micsoda, már csak az áron vitatkozunk.

MA19 2020.07.17. 10:34:26

@chrisred: Szerintem a világjárvány kitörése nélkül is visszavonták volna a 2 éves eltiltást. A tehetős befektetőket pedig az FFP szabályozással éppen el szerették volna riasztani. A topklubok pont azért örültek ennek, mert nekik nem kell pénzes befektető a gazdagsághoz, viszont a City és a PSG kvázi új riválist jelentenek számukra a nemzetközi porondon. Sok mindenre vágynak, de több potenciális erős ellenfélre nem.

chrisred 2020.07.17. 15:25:49

@MA19: Inkább azokat akarták elriasztani, akik nem hosszú távon akartak felépíteni egy klubot, hanem azonnali instant sikert akartak vásárolni a pillanatnyi élmezőny felvásárlásával. A patinás topklubok mind végigmentek ezen a folyamaton, kitartó szakmai munka és a nézők támogatása állt a sikereik mögött, ezt akarják helyettesíteni egy teli pénztárcával.
süti beállítások módosítása