Elemző sarok

Elemző sarok

1. rész: Irány Isztambul!

2019. szeptember 19. - MA19

4 igazi rangadóval és komoly meglepetésekkel elkezdődött a Bajnokok Ligájának 2019/20-as csoportköre. Meccselemzések, esélylatolgatás, benyomások, érdekes statisztikák.

 

E-CSOPORT

RB SALZBURG 6 - 2 GENK
NAPOLI 2 - 0 LIVERPOOL

A Napoli és a Liverpool együttese tavaly azonos BL-csoportban szerepelt és idén sincs ez másként. 1 éve a 2. fordulóban került sor a nápolyi meccsükre, Insigne góljával a Kékek otthon tartották a 3 pontot. Idén már rögtön a nyitónapon összecsaptak Olaszországban, ezúttal Mertens és a friss szerzemény, Fernando Llronte találatainak köszönhetően ismét a nápolyiak örülhettek. Liverpoolban valószínűleg kórósan rettegnek az idegenbeli BL csoportmeccsektől. Jürgen Klopp irányítása alatt 7 meccsen 1 győzelem( Mariborban hét gólos kiütés ), 2 döntetlen( Sevilla, Szpartak Moszkva ), illetve 4 gyufa ( PSG, Crvena zvezda, Napoli kétszer ). Az olasz együttesek közül csak Ancelottiék gyűjtötték be a 3 pontot.
A Genk már rögtön az 1. fordulóban, a Salzburg otthonában nagyon csúnyán beleszaladt a késbe. Szoboszlai Dominik a kezdőcsapatban szerepelt és 62 percet játszott élete első BL-találkozóján. Bő egy óra alatt 1 gól, 2 lövés, 26 pontos passz( 93% ), 1 kulcspassz, 1 közbeavatkozás és 2 megszerzett labda fűződik a nevéhez. Dominik 18 évesen és 327 naposan a legfiatalabb magyar játékos lett, aki BL-főtáblán debütált és gólt szerzett. Ő a 10. olyan magyar labdarúgó, aki betalált Európa legrangosabb kupasorozatának csoportkörében( A "9." Nemanja Nikolics, aki a Legia Varsó színeiben szerzett gólt a Signal Iduna Parkban 2016-ban )A legutóbbi osztrák csapat, amely részt vett a csoportküzdelmeken, az Austria Wien volt( 2013/14, 5 pont, 4. hely ). A sógorok komoly bicepszet villantottak, otthonukban a 2 nagy hal is legalább meg fog izzadni, de a következő körben az Anfield-re utaznak. A belgáknak nincsen túl sok idejük a sebeiket nyalogatni, 2 hét múlva a Napolit fogadják. Össze kell kapniuk magukat, különben a nagyon hálátlan pofozógép szerepen kívül más nem nagyon jut nekik.

blcs1.png

F-CSOPORT

INTER 1 - 1 SLAVIA PRAHA
BORUSSIA DORTMUND 0 - 0 BARCELONA

Az F-csoport rangadója nem azt hozta, amit előzetesen vártam volna. A Dortmund nem rontott neki a katalánoknak, csak esetenként támadtak vissza, inkább a biztos és gyors visszarendeződést preferálták. Labda ellen egy nagyon kompakt, zárt, rendkívül kevés területet hagyó 4-4-2-es formációban várták ellenfelüket. Ezen kívül a labdaszerzések utáni gyors átrendeződésekben, ritmusváltásokban bíztak. Ezen próbálkozások rendre csődöt mondottak 3-4 kísérletet leszámítva, Reus ziccere vagy Sancho átlövése is egy gyors átrendeződés után alakult ki. A vendégek támadójátéka a mérkőzés egészén nagyon silány volt, 19 beadás nulla eredménnyel ( nem is értem, hogy kinek adták be a labdákat ). A csapatnak továbbra sincsen semmilyen arca, karaktere. Csak a biztos passz, semmi kockázat, váratlan, rendkívül elenyésző olyan megmozdulás, amely előrébb vinné a támadást ( de Jong adott egy-két ilyen átadást ), vagy gólhelyzetet eredményezne. A Valverde érára jellemző céltalan, ötlettelen, felkészületlen, lassú, körülményes, sablonos, oldalpasszokkal teli, könnyen kiszámítható futball. A rövidre rúgott szögletekben volt veszély és potenciál, de csak két gólhelyzetet dolgoztak ki felépített támadás útján ( Suárez próbálkozása a rövidre, Messi helyzete a végén ). Átlövésekkel operálni? Barcelonában tilos.
Griezmann nagyon szenved, nagyon látványosan nem találja a helyét és a társak sem őt, a posztja és szerepköre számomra megmagyarázhatatlan és megfejthetetlen. A mérkőzés embere egyértelműen ter Stegen, a társak legalább egy láda sörrel jönnek a német hálóőrnek. 4 ziccert és 1 büntetőt hárított. Jordi Alba kényszerű lecserélése után a Barca védekezése kártyavár módjára esett össze. Borzasztóan osztották el az embereket, lemaradtak, nem tudtak szerelni, vagy nem vették fel a befutó játékosokat. Semedo kényszerből balhátvédet játszott, sokszor az ő oldalán kerültek a védelem mögé, szenvedett, mint malac a jégen, a büntetőt is ő hozta össze. A németek 6 alkalommal kerültek ziccerbe. Arthur és Frenkie de Jong előtt is le a kalappal. Mindketten megtartották a labdát nagy nyomás alatt is, keresték, megtalálták és kreálták az üres területeket. Nagyon érzik, hogy hova kell mozogni, olvassák a játékot, látják a passz folyosókat, azok közül a lehető legjobbat választják. Kontrákat akasztottak meg, mindketten 9 alkalommal szereztek labdát, mindig fegyelmezetten visszazártak.
Arthur játéka számokban: 77 passz,( 92%-os pontosság ) 9/9 sikeres hosszú indítás, 1/1 sikeres csel, 5/7 megnyert párharc a földön, 1 tisztázás, 1 közbeavatkozás. de Jong: 73 passz ( 92% ), 4/5 sikeres hosszú indítás, 1/1 sikeres csel, 6/10 megnyert párbaj a földön, 4 szerelés, 2 közbeavatkozás.

A Slavia Praha az 1. fordulóban egy hatalmas bravúrt, skalpot gyűjtött be az Inter otthonában. Az első játékhét egyik legváratlanabb eredménye, legnagyobb meglepetése. Ha tényleg van bennük ennyi, akkor a Dortmundra és a Barca is mindenképpen várnak nehéz percek a csehek ellen. Az Inter 2 pontot hullajtott már a rajtnál, a papíron legkönnyebb meccsén. Őket sem szabad leírni, még simán tovább juthatnak, de saját magukat hozták nehéz helyzetbe és a bravúr kényszerébe.

blcs2.jpg

 G-CSOPORT

LYON 1 - 1 ZENIT
BENFICA 1 - 2 RB LEIPZIG

A G jelű kvartett az idei egyik legkiegyenlítettebb csoport. Az RB Leipzig két szezonnal ezelőtt debütált a BL legjobb 32 csapata között, egy hasonlóan kiegyenlített csoportban a 3. helyen végzett 7 szerzett ponttal. Az első meccsüket idén a Benfica otthonában megnyerték Timo Werner duplájának köszönhetően. A lipcseiek a német bajnokságot is vezetik, pár meccs után úgy tűnik, hogy Julian Nagelsmann érkezésének köszönhetően egy komoly csapat van kibontakozóban. A "tavalyi Ajax"? Sötét ló mindenképpen. A Benfica tavaly is szembenézett német csapattal ősszel, a Bayern ellen azonban nem futotta túl sokra( otthon 0-2, idegenben 5-1 ). Egy ilyen csoportban az idegenbeli győzelem még a szokásosnál is értékesebb. A Lyon folytatja a döntetlenek gyűjtését, a tavalyi csoport találkozókat beleszámítva 6 döntetlennél járnak 7 mérkőzésen. A Zenit legutóbb 4 éve járt a BL-főtáblán, akkor 5 győzelemmel csoport elsőként jutott tovább.

H-CSOPORT

CHELSEA 0 - 1 VALENCIA
AJAX 3 - 0 LILLE

A tavalyi évad meglepetéscsapata, az Ajax ott folytatta, ahol tavaly abbahagyta. A nyáron két kulcsember ( de Jong, de Ligt ) és Schöne távozott, a többi játékos maradt ten Haag vezetőedzővel karöltve. Idén is érdemes lesz odafigyelni rájuk. Tavaly szintén egy hazai 3 gólos sikerrel nyitottak, akkor az AEK Athén volt az áldozat. A Lille nem evett meg túl sok sót Amszterdamban, ennél sokkal több kell a tovább jutáshoz. A Chelsea 1 év kihagyást követően visszatért Európa legerősebb nemzetközi kupasorozatába, ám a Stamford Bridge-en meglepő vereséget szenvedett. A Man Utd elleni zakó ( 4-0 ) óta az első meccs, amelyen nem zörgették meg az ellenfél hálóját és a 6. tétmeccsükön is kapituláltak, Rodrigo találata a londoniak 12. kapott gólját jelentette. A Denevéresek legutóbb 2015-ben nyertek BL-meccsen idegenben, akkor a Lyon ellen( 0-1 ). Ezzel a győzelemmel komoly lépéselőnybe kerültek angol riválisukkal szemben. Funfact: A 4 spanyol gárda közül csak a Valencia kezdett győzelemmel.

blcs3.jpg

A-CSOPORT

PSG 3 - 0 REAL MADRID
CLUB BRUGGE 0 - 0 GALATASARAY

Tuchel legénysége di María duplájának és Meunier találatának köszönhetően nagyon berúgta az ajtót már a 2. játéknapon a Real Madrid 3 gólos legyőzésével. A párizsiak kiválóan megerősítették a keretüket a nyáron: Navas személyében egy kiváló és egyértelmű első számú hálóőr, melós emberek a középpályán ( Gueye, Ander Herrera )illetve Icardi lehet Cavani helyettese és/vagy kiegészítője. Sokkal több potenciált látok bennük, mint tavaly, akár még a végső siker esetén is szóba jöhetnek. Az első vizsgán mindenesetre 5*-sel mentek át. Arról nem is beszélve, hogy Mbappé, Cavani és Neymar pályára sem lépett. A Real Madrid a védekezés terén komoly gondokkal küzd, de a középpályán sem rózsás a helyzet. Gyülekeznek a viharfelhők. Leírni tilos őket, de bőven van hova fejlődni.
A francia újgazdag klubnak tegnap estig nem igazán jutott túl sok sikerélmény a habfehérek ellen: 2017-ben 5-2-es összesítéssel pottyantak ki a legjobb 16 között,  3 évvel ezelőtt pedig 1 pontnál többre nem futotta ( otthoni 0-0, idegenbeli 1-0 ). A belgák vélhetően a törökök ellen fognak vívni a 3. helyért, ebben a Galata az idegenbeli gól nélküli döntetlennel némi előnybe került. A Brugge tavaly a Monacot megelőzve vívta ki a tavaszi EL Play off jogát, a Galatasaray pedig csak a Lokomotiv Moszkvát tudta megelőzni tavalyi négyesében, úgy, hogy vendégként még pontot sem szerzett.

blcs4.jpg

B-CSOPORT

OLYMPIAKOSZ 2 - 2 TOTTENHAM HOTSPUR
BAYERN MÜNCHEN 3 - 0 CRVENA ZVEZDA

A tavalyi döntő vesztese, a Tottenham Kane büntetőjének és Lucas Moura bombájának köszönhetően már 2 gólos előnyt szerzett Pireuszban, de végül be kellett érnie 1 ponttal. Nagyon nehezen indult Pochettino csapatának szezonja, 6 mérkőzésen 2 győzelem, 3 döntetlen, 1 vereség. Ennek biztosan köze van a vezetőség és a menedzser között kialakult feszültséghez ( Pochettino szerint ő maga nagyon kevés szerepet kap a döntéshozatalban, az átigazolásokban ), illetve a több lejáró szerződésű játékos körüli bizonytalanság sem segíti a helyzetet. Izzadni fognak már a legjobb 16 közé kerülésért is? Nincs kizárva, több botlás nem fér bele. Pedig a nyári erősítések ( Ndombélé, Lo celso, Sessegnon ) révén mélyült a keret, de egyenlőre a szenvedésről szól a Sarkanytúsok idei szezonja.
Le a kalappal a belgrádiak előtt, a 3 gólos vereség okán nincs szégyenkezni valójuk. A Bayern München is okosan erősített minden poszton: Coutinho, Perisic, Pavard és Lucas Hernandez is a szükségszerű, nagyszerű vételek közé sorolandó. Nem lepődnék meg, ha sokáig jutnának, 2013-as győzelmük óta még a döntőbe sem sikerült jutniuk. A következő körben a Tottenham-hez látogatnak, az már egy igazán komoly erőpróba lesz.

blcs6.jpg

C-CSOPORT

SAHTAR DONYECK 0 - 3 MANCHESTER CITY
DINAMO ZAGREB 4 - 0 ATALANTA

A Dinamo Zagreb az 1. forduló egyik legváratlanabb eredményét okozta a bergrámóiak 4 gólos kiütésével. 3 év után szerepelnek ismét a BL-főtáblán, akkor 0 ponttal, rúgott gól nélkül zártak. Már e meccs előtt is láttam esélyt a tovább jutásukra és ez az eredmény csak még jobban megerősített ebben. Az olaszok esélye sem úszott még el, de ez édeskevés lesz. Ha BL-csoportkör, akkor a Manchester City biztosan játszik a Sahtar Donyeck ellen, idén, tavaly és tavaly előtt is megtörtént. Az angolok 5 meccsből négyet nyertek, ezek alkalmával 11 gólt rúgtak és egyet sem kaptak. Guardiola több dolog miatt is vakarhatja a fejét: Továbbra is nagyon sebezhetőek szögletek és kontrák ellen, Stones sérülése és Laporte hosszú távú kidőlése miatt 1 egészséges belső védő maradt a keretben Otamendi személyében. Továbbra is az egyik legnagyobb esélyes a végső győzelemre, az igazi előrelépés pedig a BL-trófea megszerzése lenne. A donyeckiek legalább a nagy kiütést megúszták, a horvátokkal vélhetően nagyon szoros és parázs csatát fognak vívni a 2. helyért.

blcs7.jpg

D-CSOPORT

ATLÉTICO MADRID 2 - 2 JUVENTUS
BAYER LEVERKUSEN 1 - 2 LOKOMOTIV MOSZKVA

Előzetesen valószínűleg nem sok jót jósoltak az orosz együttesnek, ehhez képest a Leverkusen idegenbeli legyőzésével komoly lépést tettek a 3. hely felé. A moszkvaiak kis túlzással már most felülmúltak a tavalyi produkciókat, hiszen 1 éve 3 ponttal kiestek, mint a tejfog a Porto, a Schalke és a Galatasaray mögött. A sorsolás után egy nagyon pici esélyt láttam arra, hogy esetleg a Gyógyszergyáriák beleköpjenek a Juve vagy az Atleti levesébe, e vereség után már az EL-hez is komoly bravúr szükséges. Fel van adva a lecke.

Benyomásaim az Atleti - Juventus kapcsán: A Matracosok labda ellen végig nagyon agresszíven futballoztak, feltolták a védelmi vonalaikat, ami nem igazán ízlett a Zebráknak. A másik meglepő dolog, hogy Simeone csapata kifejezetten nem szenved felállt fal ellen. Ennek egyik oka az, hogy olykor kiváló súlypontáthelyezések révén kiváló labdákkal találják meg az egyik üres területbe felfutó szélső hátvédet, ( Trippier, Renan Lodi ) akinek beadását Costa vagy Félix éhesen várja középen. Trippier lubickol, tündököl ebben a szerepkörben, ezt egyszerűen neki találták ki. Az angol jobb oldali bekk 8 helyzetet dolgozott ki, 7 kulcspasszt adott, 5 pontos beadás fűződik a nevéhez a Juventus ellen. Igen ám, viszont a védekezés nem működik a korábban megszokott szinten. Véleményem szerint Godín rutinja, irányítási képességei ordítóan hiányoznak. Simán lehet, hogy fél év múlva ez másképp lesz, de nem tenném rá minden pénzem. Sokszor rosszul osztják el az embereket, lemaradnak, nem szerelnek: A 2. Juve gólnál Matuidi a két belső védő között helyezkedett, a vezető találatnál pedig 2-en teljesen fölöslegesen mentek el középre CR7-tel, így Cuadrado üresen maradt, a kolumbiai köszönte szépen és annak rendje és módja szerint kiszedte a pókot.
Costat eddig a balhék elkerülik, a nagyon jó és hasznos játékkal ellentétben. Félix szerintem a jövő egyik legnagyobbja a maga posztján, de még időt kell neki adni. A tegnapi nem az ő meccse volt, de azért nem sokan tudnak úgy szólózni 50 méteren keresztül, ahogyan azt ő e találkozón tette.
Ha nem tudnám, hogy ki a Juventus trénere, és tippelnem kellene, akkor biztosan nem Sarri lenne a válaszom.
Az olasz gyárkémény korábbi csapatainál alap elvárás volt: Mi domináljunk, mi birtokoljuk a labdát, ha az pedig nincs nálunk, akkor nagyon gyorsan szerezzük vissza. Ebből semmit nem láttunk, az olaszok labda ellen passzívak voltak. Higuain-ra csapatot építeni? Kösz, nem. Az argentin végig hasztalanul, súlytalanul és láthatatlan módon játszott. Nagy test, lomha, lassú. Ilyen csatároknak a mai modern futballban nincsen helye. CR7 a vonal mellett játszott a bal szélen, néha cselezett befele vagy bement fejelni középre. Két eshetőség áll fent: Vagy nem tudta még Sarri ilyen rövid idő alatt az elképzeléseit átadni, vagy merőben mással próbálkozik, mint 2 korábbi állomáshelyén. É utóbbira tenném a voksom, de hosszú távú következtetéseket még korai levonni. Az első félidei szegényes támadó játék után a 2. 45 percben már sokkal többet mutattak ezen a téren. Nagyon pofás és veszélyes kontrákat vezettek, Cuadrado nagyszerűen használta ki az üres területeket. A de Ligt - Bonucci duó a védelem közepén remek lesz hosszú távon. A holland tehetség 9 alkalomból hétszer pontos hosszú átadást adott ( ergo passz-rezisztens ), 9 alkalommal tisztázott, 5 fejpárbajából hármat megnyert. Amennyiben Torinóban BL-győzelemben gondolkodnak, nem biztos, hogy a Matuidinek és Khediranak helyet kell kapnia a középpályán. Egyikük sem adott kulcspasszt, vagy olyan átadást, amely előrébb vitte volna a támadást. Védekezésben szintén súlytalanok voltak. Oké, meglett az 1 pont, de van még min javítani, miben fejlődni.

blcs8.jpg

Kommentben várom a véleményeket! Téged melyik eredmény lepett meg? Folytatás 2 hét múlva a pályán és itt is!

 

A bejegyzés trackback címe:

https://elemzosarok.blog.hu/api/trackback/id/tr2015114930

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása