Elemző sarok

Elemző sarok

A 2010-es évek 4 legjobb centere

2020. június 03. - MA19

LUIS SUÁREZ ( BARCELONA, URUGUAY )

A 33 éves középcsatár Európában először a Groningen, majd az Ajax színeiben hívta fel magára európai topklubok figyelmét. 2011 telén a távozó Fernando Torres helyére érkezett Liverpoolba. Suárez hamar a liverpooli drukkerek kedvencévé vált, Steven Gerrard-dal illetve a Phil Coutinhoval kiváló játékkapcsolat alakult ki. Utolsó PL-ben töltött szezonjában 31 gólt szerzett, amellyel beállította Cristiano Ronaldo 2008-as gólcsúcsát, egyben természetesen a gólkirályi címet is bezsebelte.
2014 nyarán 90 millió euróért cserébe Luis Enrique kérésére a Barcelona csapatához szerződött. Eltiltása miatt egészen október végéig nem léphetett pályára. A bajnokságban így is 16 találatot jegyzett, a Bajnokok Ligájában pedig szórta a gólokat: kettő a City elleni nyolcaddöntő első meccsén, szintén dupla a PSG elleni negyeddöntő első meccsén ( David Luiz biztosan emlékszik rá ) a döntőben pedig ő szerezte csapatának 2. gólját. Annak a szezonnak a 2. Klasszikusát is ő döntötte el, miután egy nagy sprintet levágva lefutotta Pepét és kilőtte a hosszú sarkot, ami szintén kulcsfontosságú momentum volt a Barca azévi triplázásában. A következő bajnoki pontvadászatban 35 meccsen 40 alkalommal vette be az ellenfél hálóját.
Egy igazi lesipuskás és leleményes csatár, aki pályafutása csúcsán bármilyen szögből és helyzetből veszélyes tudott lenni. Rendkívül technikás, az összjátékból hatékonyan veszi ki a részét, olvassa a játékot, egészen jól cselez, fiatalabb korában pedig a robbanékonysága és a sebessége is egyik komoly fegyverének számított. Számtalan váratlan, zseniális megmozdulással rukkolt elő, sokszor a legnehezebb és legfontosabb pillanatokban. 3-szoros  Európai Aranycipős ( 2009/10, 2013/14, 2015/16 ). A Barcelona színeiben 270 meccsen 191 góllal, illetve 96 gólpaszal járult hozzá a katalánok sikereihez.
Az uruguayi pályafutását több botrány is végigkíséri: 3 alkalommal harapott, emellett sokat színészkedik, szimulál, fetreng, nagyon hevesen reklamál, illetve súlyosabb szabálytalanságoktól sem riad vissza. És ki ne emlékezne arra, hogy a 2010-es Uruguay-Ghána világbajnoki negyeddöntő hosszabbításának utolsó percében 1-1-es állásnál kézzel ütötte ki a labdát a gólvonalról.

Egy biztos: Egy korszakos, extraklasszis center, ha a te csapatodban játszik, imádod, ha nem, akkor utálod.

ROBERT LEWANDOWSKI ( BAYERN MÜNCHEN, LENGYELORSZÁG )

A Bayern München gólfelelőse a Lech Poznan együttesében debütált a 2008/09-es idényben és a góllövőlista 2. helyén zárt. A következő szezonban 18 góllal gólkirály lett, amellyel csapatát hozzásegítette a bajnoki cím megszerzéséhez. A Borussia Dortmund számára nem kellett több, 2010 nyarán 4,5 millió euró ellenében szerezte meg. Lewandowski első németországi idényében 7 bajnoki gólnál nem jutott tovább, azonban a másik 3 szezonjában sosem termelt 20 gól alatt ( 22, 24, 20 ). Pályafutásának egyik csúcspontja a Real Madrid elleni BL-elődöntő odavágóján szerzett 4 gól még a Dortmund színeiben 2013-ban, komplett bolondot csinált a Habfehérek védelméből. A Borussia stílusában és játékrendzserében lubickolt, egyik kulcsfigurája volt annak a csapatnak. 2 német bajnoki címmel és 1 német kupagyőzelemmel hagyta el a Ruhr-vidéket.
2014 nyarán lejáró szerződését nem hosszabbította meg, ezért ingyen szerződött a Bayern Münchenhez. A bajoroknál a csapat elsőszámú gólvágója, a Bundesliga egyik kiemelkedő csillaga és talán már legendája is. Már 5 alkalommal végzett a Bundesliga góllövőlistájának élén, a többi alkalommal pedig a 2. helyet foglalta el. Idén már most 29 gólnál jár, két korábbi bajnoki szezonban pedig 30 találatig jutott. Igen ám, most jön a nagy de: A BL egyenes kieséses szakaszában az igazi extraklasszishoz méltó teljesítmény még várat magára ( leszámítva a Real elleni mesternégyesét ) és a BL-serleg azért még nagyon hiányzik a gyűjteményből.
Lewandowski egy igazi izomkolosszus, de mindeközben nagyon mozgékony, dinamikus, pontosan tudja, hogy mikor és hogyan kell a kapu elé érkeznie. A fejjátéka kiváló, a magas játékintelligenciája és a fantasztikus technikai képzettsége révén az összjátékba bátran bevonható. A tizenhatoson belül bárhonnan képes gólt lőni, tökéletesen érzi a kaput.

Németország már bevette, de Európát még nem. Még.?

ce1.jpg

SERGIO "KÜN" AGÜERO ( MANCHESTER CITY, ARGENTÍNA )

Agüero az Independiente akadémiáján nevelkedett, majd csupán 15 évesen már be is mutatkozott a felnőttek között. 2006 nyarán az Atlético Madrid csapott le rá 23 millió euróért cserébe. A Matracosok színeiben még nem igazán rúgta be az ajtót, 2011 nyarán pedig a Manhcester City kedvéért ott is hagyta a spanyol együttest. Az évek múlásával klublegendává nőtte ki magát,ráadásul a Manchester City legeredményebb játékosának mondhatja magát. 368 találkozón 258 gól és 72 assziszt a mérlege, azaz 82,9 percenként veszi ki a részét egy gólból. A Premier League-t 4-szer nyerte már meg, 2012-ben az ikonikus, az utolsó meccs hosszabbításában szerzett góllal( Alan Smith, brit kommentátor: Agüüüüüeeeeerrrroooooooooo ). 170 gólt lőtt angol bajnoki meccseken, ezzel a PL történetének 6. legeredményesebb játékosa. A Bajnokok Ligájában azonban még adós az igazán klasszis produkciókkal, tavaly a Spurs elleni negyeddöntő első meccsén kihagyott büntetője nagyon hiányzott a végén.
Az éles szögből lőtt gólok mestere, alacsony, de rendkívül erős és robosztus. A kapu elé mesterien érkezik a robbanékonyságát, a dinamikusságát és a sebességét kihasználva. Mindig alárendeli magát a csapatnak, lát a pályán. A rugótechnikája pazar, ezért az átlövései is veszélyesek. Nagyszerűen cselez, az összjátékból is kiveszi a részét.

A Premier League ikonikus alakjának számít, vajon a BL-ben is leteszi majd a névjegyét?

MARIO MANDZUKIC (  AL-DUHAIL SC, HORVÁTORSZÁG )

A 190 centiméter magas játékos a horvát utánpótlás egyik legjobb minőségű "terméke". 2010 júliusában a Wolfsburg csapatához írt alá 8 millió euró ellenében, két évvel később már a Bayern München keretéhez tartozott. Újabb két szezont követően az Atlético Madridhoz került, a Matracosokat már egy év után elhagyta a Juventus hívó szavára. Az olasz együttest négy idényen át szolgálta, most már Katarban vezet le. Sosem lőtte zsákszámra a gólokat( egyetlen bajnoki szezonban sem jutott 18 gólnál tovább ), azonban nagyon érti és átlátja a játékot, ezért igazi támadófegyverré vált, mert több poszton és szerepkörben is be lehet vetni. Igazi csapatember, aki mindig nagyon hasznos munkát végez. Fizikuma, illetve magassága okán a fejjátékában lehetett bízni. Lábbal is kifejezetten ügyesen bánt a labdával. Sosem csillogott, sosem tündökölt, de a "háttérben" mindent megtett a csapatért, pont utóbbi miatt játszatták és nem azért, hogy mesterhármasokat lőjön. A Heynckes-féle triplázó Bayern alapemberének számított. Továbbá, szerzett kulcsfontosságú gólokat: A 2013-as BL-finálé 60. percében ő szerzett vezetést akkori klubja, a Bayern München számára. A 2018-as világbajnokság Anglia elleni elődöntőjének hosszabbításában ő lőtte a döntőbe Horvátországot.

Egy elfeledett hős.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://elemzosarok.blog.hu/api/trackback/id/tr4015735466

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása