Elemző sarok

Elemző sarok

BL-DÖNTŐ - LEGENDÁVÁ VÁLÁSÉRT ÉS ELSŐ TRÓFEÁÉRT MADRIDBAN

2019. május 30. - MA19

11 év után ismét színangol döntőt rendeznek a Bajnokok Ligájában. Mindkét együttes szűk 3 hétig készült,a Liverpool hatodszor, a Tottenham először nyerheti meg a legrangosabb európai kupasorozatot. Beharangozó.

1. várható kezdőcsapatok

Liverpool( 4-3-3): Allison - TAA, Matip, van Dijk, Robertson - Henderson, Fabinho, Wijnaldum - Salah, Firmino, Mané

Spurs( 4-2-3-1): Lloris - Trippier, Alderweireld, Verthongen, Rose - Sissoko, Wanyama - Szon, Eriksen, Alli - Kane.

A Liverpool kezdőjét illetően kevesebb kérdés merül fel. A kapus és a védelem elég egyértelmű, ahogyan támadósor is, hiszen Klopp biztos benne, hogy Firmino fel fog épülni a meccsre. A középpálya már közel sem ennyire kézenfekvő, de a Barcelona elleni visszavágón remek teljesítményt nyújtó Fabinho játékára hatalmas szükség lesz. Vélhetően ő fog járőrözni a védelem előtt, feladata a labdaszerzés és a kontrák megállítása lesz. A Barcelona ellen csereként duplázó hős, Wijnaldum idén elképesztően érett, okos, taktikus és nagyon magas szintű játékot villantott, nélküle a Pool középpályás sora nem az igazi. Henderson is szinteket lépett, a vezérszerepe pedig kulcsfontosságú lehet. Arra látok esélyt, hogy esetleg Milner kaphat helyet a kezdőcsapatban valamelyikük helyett, de véleményem szerint ez a középpályás trió a legjobb opció. Naby Keita biztos kihagyja a finálét sérülés miatt.

A másik oldalon több kérdőjel is akad. Először is az, hogy a Spurs védőlánca hány főből fog állni. A 3/5 védős rendszer kiválóan alkalmas lehet arra, hogy a Liverpool szélső játékát akár le is nullázzák viszont akkor a pálya közepén sokkal sebezhetőbbek lesznek. Azonban ezen játékrendszer esetében a szélső hátvédek nem kapnának segítséget a középpályáról, amit az Ajax nagyszerűen használt ki Londonban. Ha ezt a szisztémát választja Pochettino akkor Davinson Sanchez – aki közel sem biztos hogy a döntőre bevethető állapotban lesz– kerülne be a kezdőtizenegybe: 3-4-2-1 esetében Szon/Kane helyett, 3-5-2 esetében Sissoko/Wanyama a kispadon foglalna helyet. A kolumbiai hátvéd esetleges hiányában szinte biztos hogy Pochettino 4 védőt tenne fel a pályára, hacsak nem Eric Dier kezdene a védelem tengelyében. Ennek ellenére mindenkit az foglalkoztat, hogy Kane pályára fog-e lépni és ha igen akkor mennyit és mikor fog játszani. Pochettino elmondása szerint jól halad a felépülése, maga a játékos is jól érzi magát, de az argentin tréner még nem döntött az angol center játékát illetően.( kezdő is lehet de akár a keretből is kimaradhat)  Ha Kane nem lesz a játéktéren a kezdősípszó pillanatában akkor 2 csatáros hadrend esetén Lucas Moura( esetleg Llorente) pótolna vagy pedig egy támadót küld csatasorba Szon személyében. Verthongen és Winks szereplése szintén bizonytalan. A Pool brutálisan erős szélső játéka miatt a 4 védős formációk közül a gyémánt 4-4-2 nem ideális, hiszen a szélső hátvédek nagyon kevés segítséget kapnak a középpályásoktól, ezért egy 4-2-3-1 vagy 4-1-4-1 megfelelő választás lehet.

bld1.jpg

A szentély.

2. kulcskérdések

A) letámadás

A Liverpool játékának egyik legélesebb kése a nagyon agresszív intenzív és hatékony letámadás. A Tottenham idei szezonjának egyik legnagyobb tanulsága az, hogy hatalmas nyomás alatt még mindig képesek összecsuklani( Ajax elleni elődöntő, londoni meccs első 20 perce). Ennek egyik oka, hogy 2 éve nem erősítettek a kereten és a Sissoko-Wanyam-Dier trió nagyon nem garancia a gyors, zökkenőmentés és pontos passzjátékra. Következésképpen a Liverpool nagyot lépne a győzelem felé, ha sikerülne bolondulásig zavarni a londoniakat labdakihozatalok során és megpróbálni addig nyomást helyezni rájuk amíg össze nem omlanak annak súly alatt. A mérkőzés kimenetelének szempontjából döntő fontosságú, hogy ezt a presszinget mikor és mekkora intenzitással fogja alkalmazni Klopp csapata. Már rögtön a találkozó elején feljebb fogják tolni a védelmi vonalaikat, de azért nem fogják teljesen csúcsra járatni a letámadást. Ha viszont hátrányba kerülnek akkor a német mester szabadjára engedi a lovakat és akkor a Tottenham számára bőven lesz engedd el a hajam.

B) kard ki kard vagy óvatosabb játék?

A Spurs számára életbevágóan fontos, hogy a félidők első 15-20 percét átvészeljék és túléljék, ugyanis a meccsek ezen szakaszában a liverpooliak mindig nagyon intenzíven, támadó szellemben játszanak. Ebben a periódusban jó eséllyel nem ők fognak dominálni, szóval a nagy hatásfokú kontrajáték aranyat érhet( lásd: City elleni visszavágó). Cserébe viszont a játékrészek második felében könnyebben irányíthatják a játékot. Pochettino legényei nem valószínű, hogy belemennek egy adok-kapok meccsbe( ami egyébként nem kis őrültség lenne) mert abból nem jönnének ki jól, inkább egy kockázatkerülőbb futballt fognak felvállalni, amire nagy eséllyel rá is lesznek kényszerítve. Ez egy kifacsart, túljátszatott keret tele hullafáradt alapemberekkel. A Liverpool lesz kezdeményezőbb, többet fogják birtokolni a labdát.

 

C) széljáték

Klopp együttesének egyik legnagyobb erőssége a brutálisan erős és hatékony széljáték. Robertson és TAA is több mint tíz gólpasszt osztott ki a PL idei szezonjában. Ezen kettős megfékezése rendkívül nehéz és fontos feladat is egyben. Trippier és Rose közel sem világklasszis védekezésben, ezért kulcsfontosságú lesz az, hogy a középpályáról mennyi és milyen minőségű segítséget fognak kapni védekezéskor. A Liverpool a széleken kontra ellen sebezhető a felfutó szélső hátvédek miatt. Ennek következtében kulcskérdés, hogy labdaszerzések után a londoniak képes lesznek-e gyorsan átrendeződni védekezésről támadásra és a szélekre terelni a játékot.

bld4.jpg

A titkos fegyver. Nyerőember?

3. Kulcsfigurák:

A) Virgil van Dijk: Magas, gyors, félelmetesen erős, robosztus, kiválóan olvassa a játékot, a levegő ura. Vezér a védelemben, a pályán és az öltözőben egyaránt. Egy igazi izomkolosszus. Pontrúgásoknál nagyon komoly fegyver.

B) Szon Hjung-Min: Ha kell letámad, szerel, labdát szerez, gólpasszt ad, gólt rúg, szélen játszik, 2. csatár Kane mellett. Vele igazán hatékony az angol center játéka. Egyértelműen szintet lépett a játéka, de a koronát még nem tette fel a fejére. Majd a döntőben?

C) Sadio Mané: Gyorsaság, dinamika, robbanékonyság, lendület,kiváló cselezőkészség. Gyakorlatilag megállíthatatlan, Trippier felkötheti a gatyaszárat. Nem kap annyi elismerést mint, amennyit a teljesítménye alapján megérdemelne. Expresszvonat. Nem szabad hagyni, hogy tétre-helyre-befutóra menjen be a védelem mögé.

D) Hugo Lloris: Nagyszerű hálóőr, vezéregyéniség. Őt is sokan alábecsülik pedig már nagyon keveset potyázik. 32 évesen a klublegendává válás kapujában. Pályafutásának legfontosabb meccse klubszinten.

bld3.jpg

A következő aranylabdás? nagyon jó úton halad felé.

4. Mindkét menedzser munkáját csodálom és nagyra becsülöm, mert olyan csapatokat építettek ki amelyek a nemzetközi színtéren is versenyképesek, a világ bármely csapata ellen felveszik a versenyt. Ennek jelképe, szimbóluma, eredménye, gyümölcse lesz a BL-serleg. Ahhoz, hogy klub-és edzőlegendává váljanak nyerniük kell. Az hogy példát statuáltak csapatépítésből kevés, nagyon sokszor elhangzó mondat: kiváló csapat, igen, igen, de nem nyertek semmit. Ez az állítás vasárnap reggel az egyik együttesre igaz lesz a másikra már nem. Nem lenne mindennapi, ha a Liverpool egy ilyen szezon után trófea nélkül maradna. Idén azért sokkal jobbak az esélyeik: A kapuban egy férfi hálóőr áll és nem egy német bohóc. 1 évvel tapasztaltabbak. Viszont most nincs mi mögé bújni. Esélyesebbek és a nyáron 100 millió felett költöttek. Ha nyernek akkor Európa futballtrónján ülnek, ha pedig elbuknak akkor lúzerek, örök vesztesek. 2 éven belül két döntőt bukni? Nem túl gyakori. Persze azt hittük, hogy a modern futballban nem lehet zsinórban 3 BL-t nyerni. Pedig lehet. Meg azt se, hogy le lehet adni 4 gólos előnyt a visszavágón. Pedig le lehet.
Ismerve azt, hogy a 2 tréner taktikailag a legmagasabb szintet képviseli, meccs közben nem félnek variálni, egy nagyon élvezhető, izgalmas az utóbbi évek egyik legmagasabb színvonalú sakkjátszmájára számítok. Ez nem fog negatívan hatni a találkozó színvonalára élvezhetőségére, sőt épp ellenkezőleg. Ránk is férne egy ilyen a legutóbbi 3 finálé ismeretében: 3 éve a büntetőkkel kellett volna kezdeni, 2 éve a Real bántóan simán lerendezte a Juventust a 2. félidőben, tavaly meg... Karius, Ramos vs Salah.
Klopp ismét szembenéz kriptonijával. A német mester edzői pályafutása során mindössze 1 német kupa döntőt nyert meg, a másik 4 finálé gyufa. Egy újabb esélyt kap az élettől. Héctor Cúper és Diego Simeone bőven tudna mesélni arról, hogy argentin szakvezetőnek lenni BL-döntőben a vetőkártya szerint nem jó jel. Az egyik sorozat megszakad, a másik folytatódik.

Tipp: 1-1, büntetőkel a Tottenham nyer, Lloris lesz a hős.

MA19

 Like ha tetszett, kommentben várom a véleményeket és főleg a tippeket!

bld5.jpg

Az a fránya utolsó lépés, azok a fránya döntők. Tavaly...idén is?

A bejegyzés trackback címe:

https://elemzosarok.blog.hu/api/trackback/id/tr3914870578

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Fuxos (ex bömis) · http://fuxianizmus.blog.hu 2019.05.30. 20:15:45

Alapos, széleskörű elemzés. Kicsit többet használhatnád a vesszőt.
2:1 Tottenham.

MA19 2019.05.30. 20:29:10

@Fuxos (ex bömis): Köszönöm szépen! A tanácsot megfogadom!

MA19 2019.05.30. 21:23:46

@Balázs Dzeba: Köszönöm szépen! Tipp?

Balázs Dzeba 2019.05.30. 21:26:46

Tipp : 3-2 Liverpool. Lovren fejes 92 perc 48 mp-kor. If you know what I mean :D

Balázs Dzeba 2019.05.30. 21:30:22

@MA19: Tipp : 3-2 Liverpool. Lovren fejes 92 perc 48 mp-kor. If you know what I mean :D

MA19 2019.05.30. 21:33:05

@Balázs Dzeba: Igen emlékszem... Már azon is csodálkoznék, ha Lovren egyáltalán pályára lépne. De soha ne mondd, hogy soha!

Frady Endre · http://fradyendre.blogspot.com/ 2019.05.31. 10:28:49

3-1 Liverpool
Klopp első olyan döntője lesz, ahol az ő csapata az esélyesebb.
:)

Kelepisti · https://military-technology.blog.hu/ 2019.05.31. 10:52:24

Alapos elemzés, de szerintem Klopp gárdája taktikailag is magasabb fokon van.
Az egyik fő kérdés, hogy a szerda-szombat csúcsrajáratás után, mindkét csapatnak mecsshiánya van, A Pool Marbellába is utazott edzőtáborba.. A kérdés, hogy ki tud egy mérkőzésre jobban koncetrálni, és kinek lett a formája jobb, rosszabb a bajnokság után..
szvsz:3:1 Liverpool siker

MA19 2019.05.31. 14:49:44

@Frady Endre: Abszolút igazad van, szerintem a Bayern elleni BL-döntőben annyira voltak esélyesek mint ellenfelük. De a két spanyol( EL-ben Sevilla, BL-ben Real ) ellenféllel szemben nem ők voltak a favoritok.

MA19 2019.05.31. 14:51:48

@Kelepisti: Köszönöm szépen! Remek gondolat, a Pool stábja tényleg több főből áll, hiszen az anyagi lehetőségeik jobbak.

Fuxos (ex bömis) · http://fuxianizmus.blog.hu 2019.05.31. 15:27:22

@MA19: "Remek gondolat, a Pool stábja tényleg több főből áll, hiszen az anyagi lehetőségeik jobbak."
Ez igaz, viszont véleményem szerint Pochetino jobb koponya mint Klopp. Kíváncsi vagyok, mit fog kisütni a meccsre.
süti beállítások módosítása