Elemző sarok

Elemző sarok

Új korszak hajnalán

2021. február 26. - MA19

Előző héten Kylian Mbappé és Erling Braut Haaland is remek teljesítménnyel rukkolt elő idei első BL-nyolcaddöntő mérkőzésén, ennek kapcsán pedig az internetes fórumokon őrségváltást hirdettek. Tényleg véget ért a Messi-Ronaldo éra? Tényleg Mbappé és Haaland lesz az évtized két legnagyobb szárja? Vélemény.

Cristiano Ronaldo és Lionel Messi is túl van már pályafutásának csúcsán. A portugál gólgép a Juventus csapatával próbál meg sikereket elérni, de már nem hozza azokat a számokat, amiket korábban és egy igazán ütőképes csapat sincs körülötte. Messi évek óta a hátán viszi a Barcelonat, de az ő teljesítménye is kicsit visszaesett, persze nem tudjuk, mi lenne, ha nem egy válságban lévő csapatot, klubot kellene víz felett tartania elképesztő erőfeszítések árán. A Messi-Ronaldo duó által fémjelzett éra véget ért. Valóban hihetetlen számokat produkáltak bő 10 éven keresztül, ezért kiérdemelték a megkülönböztetett figyelmet, nem volt szó a valóság elferdítéséről, habár néha túlzónak éreztem azt, hogy a Klasszikusok szinte kizárólag róluk szóltak. Biztos voltam abban, hogy az előbb említett két szupersztár hanyatlása/visszavonulása után a közeg ( értsd: szurkolók, szakértők, a sajtó ) új sztárokat, új ikonokat fog keresni. Miért? Azért, mert szükség van szimpla és pofon egyszerű narratívákra, amíg segítik a futballról való gondolkodást és véleményalkotást. A közösségi oldalak térhódításával a futball, mint szórakozási lehetőség alternatívái nagy mértékben bővültek, a figyelemért óriási verseny zajlik és ennek megragadására ezek a párharcok és narratívak tökéletesen megfelelnek.

Mbappé és Haaland minden valószínűség szerint ebben az évtizedben meghatározó, klasszis játékos lesz, de kettejük párharcát túlzásnak, erőltetettnek és erőteljes ferdítésnek látom. Először is, kettejüket nehéz öszehasonlítani. Mbappé 2017 tavaszán robbant be a köztudatba, amikor parádés teljesítményének is köszönhetően a Monaco bajnok lett és BL-elődöntőt játszott. A PSG együttesének nem is kellett több, elhozták a hercegségbeli együttestől. Már 4 és fél szezont töltött el a Ligue 1-ben ( a most futó idényt kihagyva ), játszott BL-döntőt, sőt, világbajnok, úgy, hogy a francia csapat alap-és kulcsembere volt ( 4 gólt is szerzett ). A Bajnokok Ligájában is bizonyított már, 24 találatot jegyzett 41 meccsen. Azonban számomra még hiányzik az, hogy éveken, szezonokon keresztül egy erősebb bajnokságban bizonyítson, de a képességeit figyelembe véve ez vélhetően meg fog történni, a kérdés a mikor és a hol. Az eszeveszett sebessége ( gondolkodásban is ), a robbanékonysága és a dinamikussága mindenki számára ismert, de ennél sokkal komplexebb játékos. Kiválóan kerül helyzetbe, nagyszerű befejező, ha kell visszalép és elkéri a labdát, a mélységi futásai ellen a védők általában tehetetlenek. A Barcelona elleni meccsen kiválóan mozgott be a védelmi vonalak közé. A cselezőkészsége is fantasztikus. Bármelyik szélen, de akár centerként is bevethető.

mh1.jpg

Ezzel szemben Haaland 2019 őszén hívta fel magára a figyelmet a Salzburg BL-meccsein, első találkozóján triplázott a Genk ellen, egy fordulóval később duplázott az Anfielden. 2020 telén a Borussia Dortmund csapatához szerződött, ahol azóta ontja a gólokat. A norvég más típusú játékos, mint Mbappé. Egy igazi izomkolosszus, szintén gyors, robbanékony és dinamikus. De ami még ennél is fontosabb, rendkívül letisztult a játéka, semmi felesleges mozdulat. A tizenhatoson belül pontosan tudja, mit csináljon, hova és mikor mozogjon, ebből kifolyólag rengeteg gólt lő egyérintőből. A védők tartanak tőle, tehetetlenek ellene, erre tankönyvi példa a Sevilla-Dortmund BL-mecccs. Nagyon tudatosan építi a karrierjét, ami két dologban mutatkozik meg: A játékán és azon a döntésen, hogy a Borussia Dortmundot választotta ( pedig Solskjaer megpróbálta a Manchester Unitedhez csábítani ), ami kiváló ugródeszka lesz egy igazi gigaklubhoz. Eddig 13 alkalommal lépett pályára a legrangosabb európai kupasorozatban, melyeken 18 gólt termelt. A Bundesligában eddig 32 meccsen 30 gólt jegyez.

Mbappé már több éve a világ 5. legerősebb bajnokságában játszik, ezzel szemben Haaland "csupán" másfél éve egy másik és erősebb bajnokságban bizonyít, szóval már csak ebből kifolyólag is nehéz őket összehasonlítani. Messi és Ronaldo esetében adott volt két zseni, akik mindenki felett jártak, de ami még ennél is fontosabb: Spanyolország két legnagyobb klubja, a másikra ősi riválisként tekintő Real Madrid és Barcelona együttesében láthattuk őket évről évre. Ahogyan mondani szokták: A többi már történelem. A teljes képhez hozzátartozik: A tavalyi PSG - Dortmund BL-nyolcaddöntő visszavágó előtt Haaland azt nyilatkozta, hogy "Párizsnak új királya van", a meccs utáni ünneplés során pedig( mivel a francia együttes jutott a legjobb 8 közé ) a Párizs játékosai Neymar ötletétől vezérelve Haaland gólörömét utánozták, amivel nyílván csípős választ adtak a norvégnak. Továbbá, Haaland a Sevilla elleni találkozó után azt állította, hogy Mbappé előző napi triplája nagy motivációt jelentett számára. Ebből a nyilatkozatból az látszik, hogy a 20 éves center hajlandó felvenni a kesztyűt.

Azonban addig, amíg nem játszanak legalább egy bajnokságban, nehéz/nehezebb lesz a sajtó számára kettejük párharcát fókuszba helyezni. Ráadásul, nem érzem, hogy annyira kiemelkednének kortársaik közül: Jadon Sancho, Joao Félix, Ansu Fati vagy éppen Phil Foden előtt is fényes jövő áll, időközben pedig akár még mások is berobbanhatnak.

Ti jöttök!

 

A bejegyzés trackback címe:

https://elemzosarok.blog.hu/api/trackback/id/tr2616437030

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása